Samuelsen bakker op om EU-plan mod falske nyheder: Rusland er hjernen bag

FAKE NEWS: I et afgørende valgår opruster EU kampen mod desinformation med ny handlingsplan. Særligt russerne skal tøjles, mener udenrigsminister Anders Samuelsen, der bifalder initiativet.

Danmark støtter utvetydigt op om en ny EU-plan, der skal forstærke bolværket mod særligt russiske forsøg på at afspore europæiske valgkampe med desinformation og falske nyheder.

Det slog udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fast, da han mandag mødtes med sine ministerkolleger i Bruxelles.

Her gav EU’s medlemslande grønt lys til en handlingsplan mod desinformation, som Kommissionen offentliggjorde i slutningen af sidste år.

Mere end 50 lokale og nationale valg skal afholdes i EU inden udgangen af 2020. Oven på skræmmeeksempler fra den amerikanske valgkamp og en steppebrand af russiske forsøg på at sprede desinformation i Europa, gør EU klar til at fordoble budgettet til at opdage og bekæmpe falske nyheder.

Russerne er skurken
Samtidigt oprettes et nyt alarmsystem, så medlemslandene kan råbe vagt i gevær over for hinanden, hvis internettets troldehær rykker på sig. Det skal stå klar i marts 2019, så advarsler kan ryge ud under valgkampen til europaparlamentsvalget.

”Det er rigtig vigtigt, at vi beskytter de demokratiske valg, blandt andet europaparlamentsvalget, som står for døren, men også nationale valg som det danske, mod at blive hijacket af desinformation,” siger Anders Samuelsen.

For udenrigsministeren er der ingen tvivl om, at Rusland udgør den største trussel mod en sund og sand offentlig samtale.

”Der er mange aktører på spil på det her område, men der er ingen tvivl om, at Rusland er den største aktør på det her felt. Vi bliver nødt til at være beredt og give den information til befolkningen, som er nødvendig,” siger Anders Samuelsen.

Alt i alt har EU siden 2015 opsnappet over 4.500 russisk orkestrerede forsøg på at sprede desinformation i og om EU’s medlemslande.

”De ressourcer, som russerne lægger i det her, gør, at vi bliver nødt til at vise rettidig omhu,” siger Samuelsen.

Hvad mener en Oxford-ekspert om den nye plan? Og hvad gør EU for at tøjle techgiganter som Facebook og Twitter? Læs hele artiklen på Altinget: EU (kræver abonnement).

Forrige artikel S i nyt udspil: Finanssektoren skal finansiere lavere pensionsalder S i nyt udspil: Finanssektoren skal finansiere lavere pensionsalder Næste artikel Her er Norges nye regering Her er Norges nye regering