DF ønsker sig supergruppe yderst til højre i Europa-Parlamentet

VALG: Ønskescenariet for DF er, at de tre nuværende partier på EU-Parlamentets højrenationale fløj lægges sammen, så de kan blive ”en reel spiller” og få mere politisk indflydelse, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Det ville være godt, hvis den EU-kritiske højrefløj kunne stå mere sammen, mener DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. 
Det ville være godt, hvis den EU-kritiske højrefløj kunne stå mere sammen, mener DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er vind i sejlene hos mange partier på den EU-skeptiske højrefløj. Det skal udnyttes bedre efter næste EU-parlamentsvalg, hvis det står til Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

Han håber på, at DF finder plads i en EU- og indvandrerkritisk supergruppe til højre for den store kristendemokratiske gruppe, EPP. 

Lige nu findes der tre politiske grupper i Europa-Parlamentet, der passer på den beskrivelse. Det er en broget skare, der spænder fra det polske regeringsparti, PiS, flankeret af DF over den italienske Lega, britiske UKIP til Marine Le Pens Rassemblement National. Når briterne – efter al sandsynlighed – forlader EU-klubben inden for kort tid, skal den partipolitiske kabale alligevel lægges om på højrefløjen for at tage højde for UK Independence Party og de britiske Tories’ forsvinden.

Her taler Kenneth Kristensen Berth nu for, at de tre grupper finder sammen, så de anslået 25 procent af det næste EU-Parlament, som meningsmålingerne placerer i og omkring de grupper, kan bruge deres vægt politisk.

”Det ville jo potentielt gøre den gruppe meget, meget stor. Og dermed også til en reel spiller i Europa-Parlamentet,” siger Kenneth Kristensen Berth.

”Det ville – ideelt set – indebære en helt anden indgangsvinkel fra Europa-Parlamentet. Det karakteristiske for Parlamentet er, at de altid virker i mere integrationistisk retning. Hver gang de blander sig, trækker de i en retning af mere indflydelse til EU. Hvis Parlamentets flertal ændrer sig i en retning, hvor færre repræsenterer den der meget føderalistiske kurs, så ændrer det jo hele gamet i Europa.”

Den nye medspiller
Derfor håber han også på, at en sådan gruppe vil få de konservative i EPP til at se til højre i stedet for venstre, når de skal indgå aftaler, og på den måde fortrænge de europæiske socialdemokrater i S&D som EPP’s vigtigste samarbejdspartner. 

”Ideelt set mener jeg, at vi skal overtage S&D's rolle, så samspillet fremover i Europa-Parlamentet bliver EPP og én højreorienteret, EU-skeptisk og indvandrerskeptisk gruppe,” siger han.

Historisk set har partierne på den nationalkonservative højrefløj i Parlamentet haft svært ved at finde sammen. Nogle kan ikke være i stue med hinanden, nogle mener, at de andre er for yderliggående, og nogle vil ikke spille andenviolin for andre partier.

Læs også

To partier er 'no go'
I Kenneth Kristensen Berths optik er der umiddelbart kun to partier i Parlamentet, som han ikke kan se DF samarbejde med. Det er de ultranationalistiske græske Gyldent Daggry og tyske NPD.

Han håber, at de øvrige partier kommer ud over deres forskelligheder.

”Man må ligesom sætte de der min-er-større-end-din-følelser lidt til side og sige: Vi skal dreje EU i en anden retning, og så er vi altså bedst sammen,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: EU, hvor Kenneth Kristensen Berth fortæller om den nye gruppes vigtigste opgave. Her kan du også læse, hvor store chancer Venstre-parlamentarikeren Morten Løkkegaard spår den måske nye gruppes chance for at blive EU's nye kongemagere.

Dokumentation

Sådan fungerer de politiske grupper i Europa-Parlamentet
Parlamentet består i øjeblikket af 8 politiske grupper, der samler partier af samme observans. Der skal minimum 25 folkevalgte til at danne en gruppe, og de skal repræsentere mindst 7 lande. De partigrupperne har visse privilegier i form af økonomisk støtte, sekretariatsbistand, taletid i Parlamentet, udvalgsplaceringer med mere. I det nuværende Parlament er den kristendemokratiske EPP-gruppe den absolut største, efterfulgt af socialdemokraterne i S&D.

Sådan ser det EU-skeptiske højre ud i dag i Parlamentet

ECR (Europæiske Konservative og Reformister):
Gruppen blev etableret, da den tidligere britiske premierminister David Cameron trak sit Konservative Parti ud af Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe i protest mod det, han så som en stadig mere EU-føderal retning. I stedet gik han sammen med blandt andre det nuværende polske regeringsparti, PiS, for at skabe det, de kaldte et eurorealistisk fællesskab med mere fokus på nationalstaterne. I 2014 udvidede de kredsen til også at huse Dansk Folkeparti, De Sande Finner og i sommer også Sverigedemokraterne.

EFDD (Europa for Frihed og Direkte Demokrati):
Rygraden i gruppen var britiske UK Independence Party samt den italienske Femstjernebevægelse, suppleret af blandt andre medlemmer af franske Debout La France, tyske Alternative für Deutschland med flere. Gruppen er i højere grad et fornuftsægteskab for at høste privilegier forbeholdt politiske grupper end et politisk fællesskab. Medlemmerne stemmer meget sjældent efter samme linje.

ENF (Nationernes og Frihedens Europa):
Franske Marine Le Pen dannede i 2015 den mest yderliggående højrenationale gruppe i Parlamentet, som består af blandt andre italienske Lega, det hollandske og det østrigske Frihedsparti og belgiske Vlaams Belang. Gruppen er politisk marginaliseret og er ikke lykkedes med at få et eneste ændringsforslag vedtaget siden sin tilblivelse.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00