Vismand: Regeringens skrotningspræmie er ineffektiv

BRÆNDEOVNE: At afsætte 46 millioner til skrotning af brændeovne er hverken den løsning, hvor man får mest for pengene eller gør mest for miljøet, vurderer økonomisk vismand.

Regeringens forslag om at afsætte 46 millioner til en skrotningsordning er både en ineffektiv og usikker løsning.

Sådan lyder vurderingen fra professor Lars Gårn Hansen, medlem af De Økonomiske Råds formandskab.  

”Den her løsning er ikke omkostningseffektiv. Ressourcerne bliver ikke brugt de rigtige steder,” siger han.

For at nedsætte luftforureningen fra danske brændeovne har regeringen besluttet at give 2.000 kroner til borgere, som vælger at skrotte deres brændeovne, hvis ovnene er fra før 1995.

Der er blevet afsat 46 millioner til ordningen, og regeringen regner med, at 19.000 brændeovne derfor vil blive skrottet som følge af den økonomiske gulerod.

Samtidig vurderer regeringen, at der findes 700.000 brændeovne på landsplan, og at 200.000 af dem er fra før 1995.

Et stort problem
En del af Det Økonomiske Råds rapport fra 2016 omhandlede netop luftforurening forårsaget af brændeovne.

Her kom rådet frem til, at en skrotningspræmie langtfra er den mest effektive løsning på problemet. I stedet peger de på afgifter og differentierede regler som det mest omkostningseffektive. For eksempel ved at sige, at der i visse områder kun må være de brændeovne, som opfylder specifikke miljømæssige standarder.

Lars Gårn Hansen forklarer, at hvis man endelig vil lave en skrotningspræmie, burde den være mere målrettet.

”Der er ikke stor grund til at præmiere en, der bor langt ude på landet, for at udskifte sin brændeovn. I stedet burde det målrettes de områder, hvor skaderne af brændeovne er størst, nemlig i de tæt befolkede områder. Det vil give en langt større miljøeffekt,” siger han og tilføjer, at det dog er godt, at der er politisk opmærksomhed på emnet.

”Luftforurening forårsaget af brændeovne er et relativt stort problem. Der er borgere, der dør for tidligt af det. Derfor er der god samfundsøkonomi i at få løst problemet hurtigt frem for langsomt, og det her er en langsom løsning,” siger han.

Hvordan svarer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på kritikken af regeringens forslag. Læs det i den fulde artikel på Altinget: energi & klima, hvor du også kan læse en ekspert fra Aarhus Universitets vurdering af regeringens forslag.

 

Forrige artikel Dagens overblik: Claus Hjort vil ikke udelukke brug af atomvåben mod Rusland Dagens overblik: Claus Hjort vil ikke udelukke brug af atomvåben mod Rusland Næste artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du styr på SF's historie? Prøv quizzen: Hvor godt har du styr på SF's historie?
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.