18-årig S-kandidat: Vi skal have gratis offentlig transport

UNG POLITIK: Nicolaj Sørensen er lige fyldt 18 år og er kandidat til kommunalvalget i Vordingborg kommune for Socialdemokratiet. Men hvorfor tager en så ung mand springet fra ungdomspolitik til lokalpolitik? Det kan du høre Nicolaj fortælle om i dette interview med Altinget, hvor han også fortæller om sine visioner for kommunen.

 Af Jakob Terp-Hansen

Nicolaj, du er jo en yngre herre. Hvad har gjort, at du i så tidlig alder har fattet så stor interesse for politik, at du har valgt at stille op til kommunalvalget?

“Interessen for politik er kommet af, at vi har diskuteret meget politik, da jeg var yngre, i min familie, og så er det kommet af, at da jeg var 16 år, meldte jeg mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og den organisation fik mig så videre til det voksne politik.”

Hvorfor blev det Socialdemokratiet?

“Det har nok været miljøskade. Min far er håndværker, og hele min familie er arbejdere. Generelt er Socialdemokratiet det parti, jeg er mest enig med – også ideologisk,” siger Nicolaj Sørensen, der nævner det at sikre, at unge får en uddannelse, og transporten i Vordingborg Kommune som sine vigtigste mærkesager – to mærkesager, han mener, hænger sammen. 

“Grunden til, at det hænger sammen med uddannelse, er, at der er lavet en undersøgelse i DSU-regi, der viser, at hvis man bor mere end 45 minutter væk fra sit uddannelsessted, så er der større chance for, at man tænker “Jeg dropper bare ud.” Unge, der synes, at transporttid er træls, har en større chance for at blive i skole, hvis man får reduceret transporttiden,” siger Nicolaj Sørensen. 

Gratis offentlig transport
Du vil gerne have gratis offentlig transport. Hvordan skal det lade sig gøre?

“Hvordan det helt specifikt skal lade sig gøre, må man se på, når man kommer ind. Movia er, som det er, og vi betaler nogle skyhøje priser til Movia, og så er det dem og regionen, der klarer det. Men jeg mener bare, at hvis vi skal give vores borgere i kommunen et godt tilbud, så bliver vi nødt til at sige, at den offentlige transport, der er mere miljørigtig end bilisme og bedre til at transportere flere folk, bliver nødt til at være gratis,” lyder det fra Nicolaj, der pointerer, at man kan hive det tilbage til kommunen. Sidder man med det i kommunalt regi, kan man tilrettelægge den kommunale trafik – og han tror på idéen. 

“Hvis man vil det nok, kan det sagtens lade sig gøre. Men jeg vil ikke sidde lige nu og sige, at sådan og sådan skal det gøres. Det er svært at sige nu, når man ikke sidder med de specifikke tal og de specifikke detaljer.”

Alle unge skal i uddannelse 
Hvad er dine visioner for yngre borgere i Vordingborg kommune, nu når du selv er en ung kandidat?

“Visionen er at få alle unge i uddannelse. Når de har fået den uddannelse – hvad enten det er i København eller Aalborg – er min vision, at Vordingborg kommune bliver så attraktiv, at de unge gider at komme tilbage igen.”

Hvordan skal det lade sig gøre?

“Vi er en geografisk stor kommune og har mange udkantsområder, hvor man skal have nogle familier ud. Vi skal ikke lukke lokalskolerne, men at beholde dem betyder måske, at børnefamilierne måske hellere vil bo derude. Når man så får børnefamilier til, og børn går i skolen, så er Brugsen i live og kulturen i live”, siger Nicolaj, der ser det som en investering, der uden tvivl vil komme kommunen til gavn. 

Hvorfor skal jeg stemme på dig?

“Jeg synes, at du skal stemme på mig, hvis du er ung, fordi vi lever i et repræsentativt demokrati. Det lyder hårdt at sige, men det er måske ikke altid godt, at der sidder så mange erfarne, gamle mennesker i byrådet, for en gang imellem kan erfaring også godt være en klods. Når du har siddet i de samme rammer, tilbud og ting hver dag, tænker du også på den samme måde. Derfor synes jeg helt klart, man skal stemme på mig – for så får man en frisk pust. Jeg kommer med nogle nye idéer og tanker, der kan være mere med til at ruske op i de her rammer.”

Forrige artikel Ung R-kandidat: Politikerne skal kunne have en mening uden at lovgive om den Ung R-kandidat: Politikerne skal kunne have en mening uden at lovgive om den Næste artikel Hvis ikke man er socialdemokrat i Herlev, så bliver man det Hvis ikke man er socialdemokrat i Herlev, så bliver man det