Vælgernes dom: Så grønne er partierne

MÅLING: I vælgernes øjne er de røde partier mere grønne end de blå, men afstanden er ikke så stor, viser ny måling. Få her et overblik over vælgernes vurdering af partiernes grønne indsats på klima og miljøområdet.

Enhedslisten og Alternativet er de mest grønne partier, mens Liberal Alliance og Nye Borgerlige er mindst.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her har vælgerne på en skala fra 1-10 vurderet, hvor grønt de mener hvert parti er i forhold til at føre en grøn miljø- og klimapolitik.

I top ligger Enhedslisten med 6,7, mens Nye Borgerlige står for den laveste score med 4,1.

Samlet scorer alle partierne i rød blok flere grønne point end nogen borgerlige partier, men afstanden er ikke voldsom, vurderer professor og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

"Der er stadigvæk forskelle, men de er blevet mindre, end vi har set tidligere," siger han.

Røde partier mister ejerskab
Historisk har de røde partier haft det, forskerne kalder "ejerskab" over den grønne dagsorden. Går man bare et år tilbage, så viste målinger et meget mere tydeligt rødt ejerskab over klima- og miljødagsordenen, fortæller Kasper Møller Hansen.

"Siden har den blå regering leveret et stort energiforlig, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har talt om en million elbiler, og der er blevet præsenteret et klimaudspil. Det har i hvert fald overbevist deres egne vælgere om, at der nu er et seriøst blåt bud på, hvad man vil på klima- og miljøområdet," siger han og tilføjer:

"Det har ændret forholdene på banen, og det har svækket rød blok relativt."

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima, hvor du også kan læse mere om målingen og om, hvorvidt det grønne område kan hive vælgere over midten. 

 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Marienborg slår dørene op for offentligheden Ugen i dansk politik: Marienborg slår dørene op for offentligheden Næste artikel Dagens overblik: Skjulte pengedonationer udløser straf til Venstre Dagens overblik: Skjulte pengedonationer udløser straf til Venstre