Krav til sprøjtemidler splitter Venstres folketingskandidater

PESTICIDER: Venstres folketingskandidater er uenige om, hvorvidt landbruget skal stramme op på brugen af sprøjtemidler. Et godt billede på forskellen mellem By-Venstre og Land-Venstre, vurderer valgforsker.

Skal landmændene have nemmere eller sværere ved at sprøjte markerne med pesticider og ukrudtsbekæmpelse?

Det er et spørgsmål, som splitter Venstres kandidater forud for det nært forestående folketingsvalg, viser tal fra Altinget og DR's 'Kend din kandidat'-test.

Her har 62 Venstre-politikere landet over svaret på, om landbruget skal pålægges strengere krav ved brug af sprøjtemidler.

Gruppen er kløvet i to. Halvdelen erklærer sig enig i, at kravene skal være større, mens resten af kandidaterne lægger sig i den modsatte grøft.

Det gør Venstre til det parti, som er mest splittet på spørgsmålet.

”Svarene er et godt billede på Venstres dilemma. Der er forskelle på ’By-Venstre’ og ’Land-Venstre’, når det kommer til håndteringen af landbruget. Det kan blive et problem, når der skal laves politik på området i en ny folketingsgruppe,” siger Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

Omvendt mener han ikke, at Venstre over for vælgerne skal frygte at fremstå som et parti, der ikke kan finde hoved og hale i landbrugs- og miljøpolitikken.

”Sådan er det en gang imellem i massepartier, der gerne vil favne bredt og har vælgere både i byer og på landet. Selvfølgelig skal man ikke være alt for splittet i afgørende spørgsmål, men det er naturligt, at kandidater har forskellige holdninger, alt efter hvor de stiller op,” vurderer valgforskeren.

V-ordfører: Ikke sort-hvidt
Landbrugets sprøjtemidler har været til heftig debat i indeværende valgperiode.

I april 2017 indgik regeringen en bred aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale og SF om begrænsning af og kontrol med brugen af pesticider.

I sommeren 2018 kom det frem, at der kunne være strammet yderligere. Forhenværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) havde under forhandlingerne tilbageholdt et notat, der anbefalede et forbud mod pesticidsprøjtning tæt på vandboringer, hvis drikkevandet bedst skulle beskyttes.

Jakob Ellemann-Jensen (V) tøvede som ny miljø- og fødevareminister i første omgang med at ændre reglerne, men endte i januar med at lande en tillægsaftale til pesticidaftalen med en række sprøjtestramninger ved vandboringer.

Erling Bonnesen, Venstres miljø- og landbrugsordfører, mener ikke, at der hverken er eller har været slinger i valsen på området.

”Vi står ved de beslutninger om pesticider, vi allerede har truffet. Både før og efter et valg,” siger Erling Bonnesen.

Men spørgsmålet er ikke, om I står bag det, I allerede har vedtaget. Spørgsmålet er, om der skal strammes yderligere?

”Det kan ikke besvares sort eller hvidt. I det omfang, at der kan blive behov for opstramninger eller forbud, så forholder vi os til det. Der er ingen som helst tvivl om, at Venstre vil passe på drikkevandet og miljøet, og derfor kan der godt komme flere stramninger.”

”Men det kræver, at der er fagligt belæg for det. For vi skal kunne drive landbrug og erhverv også,” lyder det fra V-ordføreren.

Han har selv erklæret sig ’delvist uenig’ i, at landbruget skal pålægges strammere krav på området.

Det samme gælder folketingsmedlemmer som Michael Aastrup Jensen og Anni Matthiesen, mens ministre som Lars Chr. Lilleholt, Kristian Jensen og Ellen Trane Nørby svarer ’delvist enig’.

Uenighed mellem fløjene
Et nærmere kig på kandidattesten viser, at der også i Dansk Folkeparti og Konservative er en vis uenighed om kravene til sprøjtemidler.

Til gengæld er holdningen klar hos Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Her mener et stort flertal af folketingskandidaterne ikke, at der skal strammes yderligere op.

I rød blok er billedet mindre mudret. Her er der stor tilslutning til at stille skrappere krav til landbruget. Se alle svarene i nedenstående graf.

Altinget har valgt at bringe hele denne artikel fra Altinget: miljø, der ellers normalt kræver abonnement. Hvis du vil forblive helt opdateret på et af de mest omdiskuterede politikområder i dansk politik både op til og under den kommende valgkamp, så skynd dig ind, og tegn et abonnement lige her

NB: Ikke alle partiernes folketingskandidater har udfyldt testen endnu. Der tikker løbende svar ind – denne graf blev lavet 18. marts om eftermiddagen.

Forrige artikel To ud af ti EU-kandidater vil ikke underskrive erklæring mod falske nyheder To ud af ti EU-kandidater vil ikke underskrive erklæring mod falske nyheder Næste artikel Løkke gik forgæves i Bruxelles: Mål om klimaneutralt EU i 2050 blev blokeret Løkke gik forgæves i Bruxelles: Mål om klimaneutralt EU i 2050 blev blokeret
Sommerpodcast: Liberalisme i Danmark

Sommerpodcast: Liberalisme i Danmark

AJOUR: Såvel Venstre, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance henviser til liberalismen, som deres ideologi. Alligevel er partierne uenige og forskellige. Hvad handler det om?