De fleste spindoktorer spinner videre i valgkampen

VALGKAMP: Næsten alle regeringens særlige rådgivere fører valgkamp for den minister, de arbejdede for indtil valgudskrivelsen.

Selvom regeringens særlige rådgivere blev fritstillet, da Løkke udskrev valg, arbejder 20 ud af 23 videre for deres minister under valgkampen.

En rundringning viser, at alle Venstre-ministrenes særlige rådgivere er kampagneaktive. Det samme gælder for Konservative, med Søren Pape Poulsens særlige rådgiver Jakob Sheikh som eneste undtagelse. Hos Liberal Alliance hjælper de særlige rådgivere også ministrene under valgkampen, bortset fra rådgiverne til Thyra Frank og Merete Riisager, idet de to ministre forlader politik.

Helt normalt
Det er helt normalt, at flertallet af Slotsholmens spindoktorer deltager i valgkampen. Sådan var det også ved valget i 2011 og 2015.

"De fleste rådgivere rekrutteres fra partierne, så derfor er det naturligt, at de glider over og bliver kampagneledere," fortæller Henrik Kjerrumgaard, der er chefrådgiver i sit eget bureau, White Cloud, og tidligere særlig rådgiver for Margrethe Vestager.

Han fortæller, at hvor Fogh Rasmussen-regeringen især hentede sine rådgivere fra den politiske journalistik, kom de fleste af Thorning Schmidt-regeringens spindoktorer fra partiorganisationerne. Den tendens er fortsat under Lars Løkke Rasmussen.

Vindjakke og sneakers
For Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, begyndte valgkampen knap en time efter valgudskrivelsen:

"Jeg sad på mit kontor, da Løkke gik på. Og så gik der faktisk kun to minutter, fra han havde bedt om ordet, til der stod en embedsmand og bad om min telefon. Så pakkede jeg mine ting og kørte med Inger til Jylland," siger han i telefonen fra Viborg, hvor han er på gaden og dele flyers ud. 

Mark Thorsen er en af de rådgivere, der har prøvet det før. Alligevel er det lidt af et skifte:

"Til hverdag sidder man jo meget foran computeren eller holder møder. Under valgkampen er det vindjakke og sneakers og ud at tale med folk. Samtidig går du fra at have 100 embedsmænd til at bistå dig til at skulle klare tingene mere på egen hånd," fortæller han.

Hvad skal du efter 5. juni?

"Jeg skal have en god lur. Men ellers afhænger det af valget. Hvis Inger Støjberg bliver minister og spørger, om jeg vil være rådgiver, kan vi nok godt tale om det."

Forrige artikel Valgblog #5: Valgets sorte bokse: Råderummet og velfærdsløfterne Valgblog #5: Valgets sorte bokse: Råderummet og velfærdsløfterne Næste artikel Trods mistillid: Simon Simonsen fortsætter som folketingskandidat Trods mistillid: Simon Simonsen fortsætter som folketingskandidat