Valgkampens første snit af målinger: SF nærmer sig fordobling

RISBJERGNIT: Mens flere blå partier kæmper mod nedsmeltning og spærregrænsen, ser det anderledes lyst ud i rød blok. Løkke kan dog stadig håbe, at europaparlamentsvalget giver fremdrift i slutspurten til folketingsvalget, vurderer kommentator.

SF har fået kastet skyggerne fra kaos, Dong-salg og regeringskvaler af sig og tiltrækker på ny vælgere i stor stil.

Var der folketingsvalg i dag, ville Pia Olsen Dyhrs parti stort set blive fordoblet i forhold til valget i 2015.

Det viser det kvalitetsvægtede snit af valgkampens første målinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet vil SF få 7,1 procent og 13 mandater mod syv tilbage i 2015. Det gør SF til valgperiodens største højdespringer og for første gang i flere år større end Radikale.

"SF har haft stor succes med at genfinde partiets traditionelle rolle som et korrektiv til socialdemokraterne. Som det parti, der kan arbejde nært sammen med Mette Frederiksen, men samtidig vil føre en lidt mere venstreorienteret økonomisk politik og har en stærkere satsning på det grønne," siger Altingets kommentator, Erik Holstein.

Lille åbning til Løkke
Ser man på blokkene, fører rød blok stort og kan sammen med Alternativet samle 97 mandater, mens de borgerlige partier kan mønstre 78 mandater.

Den største nedtur af alle står Dansk Folkeparti for, der med de nuværende meningsmålinger taber 15 mandater. Både Nye Borgerlige og Stram Kurs lander til gengæld på den rigtige side af spærregrænsen.

Imens har Løkkes Venstre svært ved at holde valgresultatet fra 2015 på 19,5 procent.

"Hvis Venstre kommer under det elendige valgresultat fra 2015, er det ikke alene farvel til Løkke. Partiet må også redefinere sig selv, finde en mere konsekvent kurs både i den økonomiske politik og i udlændingepolitikken," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Der er intet af det, Løkke indtil nu har gjort i valgkampen, der kan hjælpe på sagen. Det er simpelthen for sent at ændre Venstres profil. Men Løkke kan stadig håbe, at den forventede sejr ved europaparlamentsvalget giver lidt fremdrift i slutspurten til folketingsvalget."

Der er valg til Folketinget 5. juni.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg.

 

Forrige artikel Prognose: Joachim B. Olsen står til at ryge ud af Folketinget  Prognose: Joachim B. Olsen står til at ryge ud af Folketinget Næste artikel Valgoverblik: Samuelsen gør oprør mod Løkkes Valgoverblik: Samuelsen gør oprør mod Løkkes "svigt", og Paludan chikanerede ung mand i årevis
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.