SF’s nye EU-politiker vil blive i Bruxelles hver anden weekend, så hun har tid til “catche up”

INTERVIEW: Kira Marie Peter-Hansen blev fanget i en shitstorm, da Karsten Hønge sprang fra borde og overlod hende SF’s mandat nummer to i Europa-Parlamentet. Hun vil ikke skuffe nogen, så hver anden weekend er sat af til at læse op på EU-systemet.   

Bogstaverne på Kira Marie Peter-Hansens valgplakater var grønne. På Karsten Hønges var de røde. 
Bogstaverne på Kira Marie Peter-Hansens valgplakater var grønne. På Karsten Hønges var de røde. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Artiklen blev bragt første gang på altinget: eu 18. juni 2019

BRUXELLES: Historien om SF’eren Karsten Hønge, der sagde nej tak til den plads i Europa-Parlamentet, som 19.687 danskere egentlig havde valgt ham til, vil for altid være tæt forbundet til historien om Kira Marie Peter-Hansen, der overtog pladsen og blev det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde.

“Det var da en helt vild ærgerlig start på de næste fem år af mit liv. Det vil jeg da blankt erkende,” siger Kira Marie Peter-Hansen. 

I dagene efter valget var den 21-årige økonomistuderende forfulgt af journalister fra klokken seks om morgenen til klokken elleve om aftenen.   

Margrete Auken og Karsten Hønge er lidt de to yderpoler i SF, når det kommer til de her spørgsmål. SF er i midten, og det er den linje, jeg skal repræsentere. 

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

“Og jeg kunne ikke få lov til at snakke om andet end Karsten Hønge. Det er første gang, jeg har stået midt i en shitstorm, og det var da super nederen," siger hun.

Men nu er pladsen hendes, og i de næste fem år kan hun kalde sig for fuldgyldigt medlem af EU’s lovgivende forsamling. Sammen med SF's absolutte stemmesluger Margrete Auken skal hun sidde i Europa-Parlamentets grønne gruppe, der gik fra 52 til 75 mandater. 

Og hun er sit ansvar bevidst. For hun ved godt, at der var mange SF’ere, der stemte på den fynske tømrersvend Karsten Hønge, der i valgkampen fremstillede sig selv som en slags “tillidsmand for dem, der var på røven i Europa”.

Den tidligere fagforeningsmand blev i valgkampen iscenesat som et rødt korrektiv til den grønne Margrete Auken, der især har stået stærkt på miljøpolitikken i sin tid som europaparlamentariker. 

På samme måde har Kira Marie Peter-Hansen i valgkampen især forsøgt at appellere til den stigende gruppe af unge, for hvem klimaet er det definerende politiske tema.

Det gav hende 15.765 stemmer.

“Det er et stort privilegie at repræsentere så mange unge, som føler, at de ikke bliver hørt og taget seriøst. Det er et kæmpestort ansvar at leve op til,” siger hun og fortsætter:

“Men jeg går også ind til det her med vished om, at jeg er 21 år, og at der er mange, der har rigtig mange holdninger til mig allerede. Jeg ved godt, jeg bliver nødt til at arbejde dobbelt så hårdt som de andre, hvis jeg skal tages seriøst.”

Skal arbejde dobbelt så hårdt   
Nu er der gået et par uger, og valget og den efterfølgende shitstorm er for længst overstået.

Så nu kan hun så småt begynde at forberede sig på livet som EU-politiker i Bruxelles.

“Jeg glæder mig, men det er også det hele, der stresser mig. Hvor jeg skal bo? Hvor skal jeg handle ind?

"Og hvad med skattebetaling og bopælsadresse? Det er sådan nogle ting, jeg tænker på,” siger hun og fortæller, at hun allerede er godt i gang med at kigge efter lejlighed i den belgiske hovedstad.

Hun regner med at beholde sin lejlighed i København, da det er rart at have en base, når hun er hjemme.

Men modsat de fleste medlemmer af Europa-Parlamentet, der rejser hjem hver torsdag eftermiddag og kommer tilbage igen mandag morgen, så forventer hun at blive i Bruxelles hver anden weekend.

Både fordi det er psykisk hårdt at rejse frem og tilbage hele tiden. Men også fordi hun har brug for tid og ro til at sætte sig grundigt ind i det politiske arbejde.

“Margrete Auken har jo siddet dernede i 15 år, og hun er rigtig godt inde i stoffet allerede. Og der bliver jeg jo nødt til at catche up på nogle af de tekniske ting,” siger hun og fortsætter:

“Det handler også om at danne de relationer, der er nødvendige for at kunne få politisk indflydelse. Det er lidt stressende, men også forventeligt, at man ikke ved det hele, når man er nyvalgt.” 

Er valgt på klima, miljø og feminisme   
Det er endnu ikke afgjort, hvilket udvalg og dermed hvilke politiske sager de enkelte medlemmer af Europa-Parlamentet skal beskæftige sig med i den kommende valgperiode.

Det bliver først offentliggjort i starten af juli.

Margrete Auken forventer at fortsætte med den grønne politik i Miljøudvalget.

Kira Marie Peter-Hansen har flere gange slået fast, at hun først og fremmest ser sig selv som klimapolitiker.

Men hun har alligevel ansøgt om en plads i Beskæftigelsesudvalget, der arbejder med socialpolitik og arbejdstageres rettigheder på tværs af EU’s medlemsstater. Hun har også søgt om en plads i Økonomiudvalget. 

Er du blevet bedt om at tage den plads, der var tiltænkt Karsten Hønge? 

“Jeg er ikke blevet placeret der på grund af Karsten Hønge. Jeg tror, der er mange i SF, der ville synes, det var fint, hvis jeg skulle beskæftige mig med klima, miljø og feminisme, for det er det mandat, jeg er valgt på,” siger hun og fortsætter: 

“Men det er lidt tosidet. For SF er både det røde og det grønne. Margrete Auken har dækket det grønne, så hun har ikke også kunnet dække arbejdsmarkedspolitikken. Så ligegyldigt hvilken anden SF’er der var kommet herned, så ville det have været oplagt at lægge fokus der,” siger hun og tilføjer, at det er ”utrolig meget klima- og miljøpolitik i beskæftigeles- og økonomipolitik.”

Kira Marie Peter-Hansen havde egentlig tænkt sig at fokusere mere på ungdomsarbejdsløshed, social dumping og den danske arbejdsmarkedsmodel i sin valgkamp.

Men da Karsten Hønge annoncerede sit kandidatur, var det oplagt, at spidskandidaterne profilerede sig på noget forskelligt, forklarer hun. 

“Og her lå det ligefor, at han tog arbejdsmarkedspolitikken, og så kunne jeg dække klima. Det kommer an på feltet, og hvordan man bedst får sin politik udbredt. Men nu er jeg glad for at kunne sidde med beskæftigelsesområdet,” siger hun.

Læs også

  
Hønge og Auken er SF’s yderpoler   
Spørgsmålet er nu, hvilken arbejdsmarkedspolitik man som SF-vælger kan forvente med Kira Marie Peter-Hansen ved roret?

For igennem valgkampen har det været tydeligt for enhver, at Karsten Hønge og Margrete Auken er dybt uenige, når det drejer sig om overlappet mellem dansk og europæisk velfærdspolitik.

Uenigheden stod tydeligst frem, da Margrete Auken som den eneste dansker i Parlamentet stemte blankt til forslaget om, at EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter én måned på det danske arbejdsmarked. Karsten Hønge mener ikke, at EU skal fastsætte de danske velfærdsydelser.

Han var derfor imod forslaget, der dog aldrig nåede forbi EU’s Ministerråd. Men det forventes, at direktivet, som tiltaget er en del af, skal genforhandles i løbet af efteråret.

“Margrete Auken og Karsten Hønge er lidt de to yderpoler i SF, når det kommer til de her spørgsmål. SF er i midten, og det er den linje, jeg skal repræsentere,” siger hun.

Mener du, at EU-borgere skal have dagpenge efter én måned på det danske arbejdsmarked?

“Der skal være ordentlige rettigheder for alle arbejdstagere, og samtidig skal vi passe på den danske model og det danske dagpengesystem. Men det har været svært at gennemskue, hvilke konsekvenser det her lovforslag reelt ville have haft. Den dialog vil jeg nu tage med fagbevægelsen og de danske arbejdsgiverforeninger. Det er positivt, at forslaget ikke kom igennem, da vi ikke ved, hvordan det havde ramt vores dagpengesystem.”

“Men lovgivningen på arbejdsmarkedsområdet ruller jo bare derudad i EU. Og vi får jo ikke mindre fri bevægelighed eller mindre lovgivning på området. Spørgsmålet er derfor, hvordan vi forholder os til det i Danmark. For vi må byde ind med noget, og det bliver spændende at være med til,” afslutter hun.    

Kira Marie Peter-Hansen har efter artiklens udgivelse 18. juni fået en plads i Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender og en plads som stedfortræder i Økonomi- og Valutaudvalget.

Dokumentation

Blå bog  
Kira Marie Peter-Hansen  
  
21 år   
  
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti.  
  
Har tidligere arbejdet som administrativ medarbejder i SF Ungdom.   
  
Hun var kampagneleder for medlem af Københavns Borgerrepræsentation Astrid Aller ved kommunalvalget i 2017.   
  
Har siddet i forretningsudvalget i Landssammenslutningen af Handelsskolelever.   
  
Læser Økonomi på Københavns Universitet.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00