Central formulering i forståelsespapir skaber usikkerhed om nationale test

TEST: Forståelsespapiret bliver fortolket forskelligt blandt partierne i rød blok, når det kommer til, hvornår børn skal testes i skolen.

Selvom regeringen og dens støttepartier for en måned siden blev enige om et politisk forståelsespapir, hvor ambitionen er afskaffe de nationale test i de mindre klasser, er der opstået usikkerhed om, hvilke klassetrin formuleringen dækker over.

Hos SF er opfattelsen, at formuleringen betyder, at de nationale test frem til 5. klasse skal afskaffes her og nu.

”I forhold til forståelsespapiret mener vi, at det dækker 2., 3. og 4. klasse, som er de små klasser,” siger Jacob Mark.

Radikales forslag er, at formuleringen ”minimum” ender med at komme til at dække over 2. og 3. klassetrin.

”Hvis jeg skulle ønske, dækker det 2. til 4. klasse. Men vi har ikke lagt os fast på det, og det er ikke forhandlet færdigt,” siger Marianne Jelved.

Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører Jens Joel ønsker ikke at kommentere hvilke klassetrin de mener formuleringen dækker over. Den diskussion skal tages i forhandlingslokalet og ikke i pressen, forklarer han.

”Vi har ikke forhandlet færdigt om præcist, hvordan forandringerne skal udmøntes og for hvilke klassetrin,” siger Jens Joel.

S tøver
Socialdemokratiets tidligere undervisningsordfører, Annette Lind, gav før valget udtryk for, at partiet ønskede de nationale test afskaffet for elever til og med 2. klasse.

Partiets nye børne- og undervisningsordfører vil ikke svare på, om partiet har skiftet holdning siden.

”Vi har gjort det til virkelighed, at vi i samarbejde med vores parlamentariske grundlag vil afskaffe de nationale test i de mindste klasser. Hvordan det skal lykkes, kommer vi til at udmønte nu her,” siger Jens Joel.

Elever i folkeskolen vil ved udgangen af 2. klasse have været igennem én obligatorisk test i læsning i dansk, mens der er mulighed for, at de kan komme til to frivillige test i dansk i 1. klasse og matematik i 2. klasse.

Læs hele historien på Altinget: uddannelse, hvor du også kan læse om, hvad det kommer til at betyde for folkeskoleforliget, hvis regeringen med støttepartier gennemfører ønsket om at afskaffe de nationale test for de mindste klasser - samt muligheden for at sætte testene i bero.

Forrige artikel Regeringen indleder jagten på asylcentre uden for Europa Regeringen indleder jagten på asylcentre uden for Europa Næste artikel Dagens overblik: Kristian Jensens fremtid i Venstre til debat efter kritik af Løkke Dagens overblik: Kristian Jensens fremtid i Venstre til debat efter kritik af Løkke