Indkøb af nye kampfly: Boeing smider endegyldigt håndklædet i ringen

AFSLUTNING: I mere end tre år har flyproducenten Boeing forsøgt at få adgang til beslutningsgrundlaget bag Danmarks valg af konkurrentens kampfly. Nu opgiver Boeing sagen, som de danske myndigheder har brugt mindst 2.000 timer på.

Den amerikanske kampflyproducent Boeing erkender nu definitivt sit nederlag i den danske kampflykonkurrence, hvor Danmark tilbage i juni 2016 valgte konkurrenten Lockheed Martins F-35-kampfly på bekostning af Boeings F/A-18E-kampfly.

Det fremgår af et brev, som Boeings danske advokater 17. september i år sendte til Forsvarsministeriet, Værnsfælles Forsvarskommando og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Altinget har fået aktindsigt i brevet, hvor Boeing meddeler, at man ønsker at indstille sagen om aktindsigt i beslutningsgrundlaget bag det danske valg af kampfly.

"Baseret på sagens hidtidige forløb og den indtil videre beskedne fremgang i sagen, vil en videre proces for opnåelse af den indsigt, Boeing er berettiget til, ikke føre til nogen afslutning på sagen inden for en overskuelig fremtid,” skriver advokat Anne Bergholt Sommer fra Boeings danske advokatfirma Bech-Bruun i brevet.

Konkurrence gå om
Sagen blev indledt med en anmodning fra Boeing 15. september 2016, da flyproducenten ønskede at studere materialet bag beslutningsgrundlaget for at afgøre, om der var basis for en retssag mod Danmark.

Hvis Boeing havde valgt at anlægge en retssag mod Danmark og fået medhold i sine påstande om fejl i beslutningsgrundlaget, så kunne det i yderste konsekvens have betydet, at den danske kampflykonkurrence skulle gå om.

Forud for beslutningen om at indstille sagen er gået et tre år og to dage langt forløb, som blandt andet har indbefattet, at Københavns Byret har set på sagen.

Kampflykontoret i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse havde i februar 2019 brugt knap 2.000 arbejdstimer på at finde dokumenter og sagslister frem til Boeing.

Desuden har Forsvarsministeriet, Værnsfælles Forsvarskommando og Kammeradvokaten brugt et ukendt antal timer på at behandle sagen.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel bragt på Altinget Forsvar, hvor du får mere perspektiv og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

 

Forrige artikel Ny enhed i Beskæftigelses­ministeriet skal udtænke model for tidlig pension Ny enhed i Beskæftigelses­ministeriet skal udtænke model for tidlig pension Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil sende flere voldsmænd direkte i fængsel Dagens overblik: Regeringen vil sende flere voldsmænd direkte i fængsel