Støttepartier presser regeringen for at fremrykke mål om klimaneutralitet

KLIMA: Det er ikke nok at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. Det langsigtede klimamål om at være klimaneutral i 2050 skal også rykkes frem og med i ny klimalov, mener en række partier.

Forhandlingerne om klimaloven startede med de første sættemøder i starten af september på Amager Strand. 
Forhandlingerne om klimaloven startede med de første sættemøder i starten af september på Amager Strand. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas ArpMorten Øyen

Alle taler om et nyt ambitiøst klimamål i 2030, men det egentlige mål for klimaloven – hvornår Danmark skal være klimaneutral – taler ingen om.

Lige nu er det officielle mål, at Danmark skal være klimaneutral i 2050. Det er bare alt for sent, hvis vi skal leve op til Parisaftalen, mener en række partier midt under forhandlingerne om en ny klimalov.

De ønsker, at målet skal rykkes frem – og mener, det er den naturlige konsekvens, når nu alle i forhandlingerne om klimaloven er enige om at skrue markant op for klimamålet i 2030. 

”Når vi er på vej mod de 70 procent i 2030, giver det slet ikke mening at have en kurve, der flader ud frem mod 2050. Vi arbejder for, at der skal stå i klimaloven, at Danmark skal være klimaneutral i 2040,” siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen. 

Klimaneutralitet i 2050 er alt for fodslæbende.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

For ″fodslæbende″
Alternativet mener også, at målet om klimaneutralitet skal flyttes frem til 2040.

Da partiet tilbage i 2017 – som de første – talte om et klimamål på 70 procent reduktion i 2030, var det allerede dengang formuleret som en trædesten mod at fremrykke målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2040. 

”Klimaneutralitet i 2050 er alt for fodslæbende. Det er det år, der står i klimaloven fra 2014 før Parisaftalen. Det bygger på meget lavere ambitioner, end alle partierne har nu, og derfor skal målet om klimaneutralitet rykkes frem,” siger klimaordfører Rasmus Nordqvist (ALT).

Også SF er klar til at fremrykke målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2040 og har ligesom Enhedslisten og Alternativet rejst spørgsmålet i de igangværende forhandlinger om klimaloven.

”Vi vil gerne fortsætte det høje ambitionsniveau i klimapolitikken – også efter 2030,” siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Altinget har forsøgt at få klimaminister Dan Jørgensen (S) til at forholde sig til, om regeringen ønsker at fremrykke målet om klimaneutralitet som en del af klimaloven. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.

Få mere baggrund og flere citater i den fulde artikel på Altinget Energi & Klima

Læs også

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:
I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender, og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00