Støttepartier presser regeringen for at fremrykke mål om klimaneutralitet

KLIMA: Det er ikke nok at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. Det langsigtede klimamål om at være klimaneutral i 2050 skal også rykkes frem og med i ny klimalov, mener en række partier.

Alle taler om et nyt ambitiøst klimamål i 2030, men det egentlige mål for klimaloven – hvornår Danmark skal være klimaneutral – taler ingen om.

Lige nu er det officielle mål, at Danmark skal være klimaneutral i 2050. Det er bare alt for sent, hvis vi skal leve op til Parisaftalen, mener en række partier midt under forhandlingerne om en ny klimalov.

De ønsker, at målet skal rykkes frem – og mener, det er den naturlige konsekvens, når nu alle i forhandlingerne om klimaloven er enige om at skrue markant op for klimamålet i 2030. 

”Når vi er på vej mod de 70 procent i 2030, giver det slet ikke mening at have en kurve, der flader ud frem mod 2050. Vi arbejder for, at der skal stå i klimaloven, at Danmark skal være klimaneutral i 2040,” siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen. 

For ″fodslæbende″
Alternativet mener også, at målet om klimaneutralitet skal flyttes frem til 2040.

Da partiet tilbage i 2017 – som de første – talte om et klimamål på 70 procent reduktion i 2030, var det allerede dengang formuleret som en trædesten mod at fremrykke målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2040. 

”Klimaneutralitet i 2050 er alt for fodslæbende. Det er det år, der står i klimaloven fra 2014 før Parisaftalen. Det bygger på meget lavere ambitioner, end alle partierne har nu, og derfor skal målet om klimaneutralitet rykkes frem,” siger klimaordfører Rasmus Nordqvist (ALT).

Også SF er klar til at fremrykke målet om klimaneutralitet fra 2050 til 2040 og har ligesom Enhedslisten og Alternativet rejst spørgsmålet i de igangværende forhandlinger om klimaloven.

”Vi vil gerne fortsætte det høje ambitionsniveau i klimapolitikken – også efter 2030,” siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Altinget har forsøgt at få klimaminister Dan Jørgensen (S) til at forholde sig til, om regeringen ønsker at fremrykke målet om klimaneutralitet som en del af klimaloven. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.

Få mere baggrund og flere citater i den fulde artikel på Altinget Energi & Klima

,

Forrige artikel Bredt forlig om udsatte: S måtte hoste op med flere penge til demente Bredt forlig om udsatte: S måtte hoste op med flere penge til demente Næste artikel Dagens overblik: Nyt studie viser effekt af udlændingestramninger Dagens overblik: Nyt studie viser effekt af udlændingestramninger
Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

FASE 4: Restauranter må holde længere åbent, men forsamlingsforbuddet består, og hårdt ramte brancher skal fortsat have hjælp. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, regeringen netop har landet med alle Folketingets partier. Se dem alle her.