Snit af målinger: Nyt parti styrker risiko for massivt stemmespild i blå blok

RISBJERGSNIT: Liberal Alliance er faldet ned under spærregrænsen efter fremkomsten af partiet Fremad, viser Altingets seneste snit af meningsmålinger. Det gør risikoen for et stort borgerligt stemmespild helt reel, mener ekspert. 

De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund præsenterede i begyndelsen af november det nye parti Fremad. 
De tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund præsenterede i begyndelsen af november det nye parti Fremad. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der er tiltagende risiko for et potentielt valgafgørende stemmespild på den borgerlige fløj. 

Det viser det seneste snit af meningsmålingerne, som professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Her står Liberal Alliance til blot 1,9 procent af stemmerne og ser med forbehold for den statistiske usikkerhed for første gang ud til at ryge under spærregrænsen.

Det betyder, at det samlede stemmespild i blå blok når op på hele 5,4 procent, hvis man lægger både Kristendemokraternes, Klaus Riskær Pedersens, Stram Kurs' og Liberal Alliances spildte stemmer sammen.

Det er særdeles dårligt nyt for borgerlige politikere, mener Kasper Møller Hansen. 

"Den borgerlige blok har et stort problem i, at der er så mange og så forskellige partier, der ligger under spærregrænsen. Problemet bliver kun større af, at stemmespild for tiden udelukkende er et borgerligt problem," siger han. 

Det store stemmespild svarer til ti mandater i Folketinget og kan blive afgørende for det næste folketingsvalg, vurderer forskeren.

"Stemmespildet er faktisk større end det antal stemmer, man plejer at kunne flytte mellem rød og blå blok. Det kan blive helt definerende for Jakob Ellemanns chancer for at nå Statsministeriet," siger han.

Til sammenligning var stemmespildet ved folketingsvalget på 4,5 procent ved folketingsvalget i juni.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får flere tal og kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Dokumentation

Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, Yougov/Metroexpress, Kantar Gallup/Berlingske, Norstat,  og Epinion/DR gennemført i den seneste måned.

I alt er der 4.397 interviews med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00