Tilliden er brudt: R og V vil holde regeringen i kortere snor i EU

MISTRO: Venstre og Radikale stoler ikke længere på, at regeringen forvalter Folketingets forhandlingsmandater korrekt. Derfor vil partierne stille meget strengere krav til ministrene, inden de drager til EU.

Europaudvalget kan ikke længere stole på regeringen, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V). Hun vil derfor stille større krav til regeringens forhandlingsmandater.
Europaudvalget kan ikke længere stole på regeringen, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V). Hun vil derfor stille større krav til regeringens forhandlingsmandater.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Fremover risikerer regeringen at få et markant mindre manøvrerum, når den skal forhandle i EU. Og det er selvforskyldt.

Sådan lyder det fra Radikale og Venstre, før Folketingets Europaudvalg fredag skal give regeringen et nyt mandat, når den snart skal færdigforhandle EU's syvårige budget.

”Fremtiden bliver, at vi kommer til at give meget snævre forhandlingsmandater. Og det ville jeg ikke engang ønske for min værste politiske fjende. Regeringen får en helt umulig opgave i Bruxelles,” siger Jens Rohde, der er EU-ordfører for Radikale, og fortsætter:

”Fremover kommer regeringen til at få et mandat, som kræver, at den hver eneste gang skal tage et parlamentarisk forbehold, inden den kan træffe en beslutning i EU.”

Fremtiden bliver, at vi kommer til at give meget snævre forhandlingsmandater. Og det ville jeg ikke engang ønske for min værste politiske fjende. Regeringen får en helt umulig opgave i Bruxelles.

Jens Rohde
Radikales EU-ordfører

Begge partier vil fremover stille større krav til regeringen, før de kan godkende det mandat, som enhver regering skal have af Folketinget, før den kan forhandle på vegne af Danmark.

”Regeringen skal give os en forsikring om, at den ikke kan gøre det modsatte af, hvad der står i mandatet. Vi kan ikke leve med, at den mener, at man kan lave nogle mandater, hvor det er muligt både at stemme for og imod, uden at Folketinget er gjort opmærksom på det,” siger Eva Kjer Hansen, der er formand for Europaudvalget og medlem af Folketinget for Venstre.

Mistroen er opstået i kølvandet på, at regeringen i november stemte imod EU’s budget for 2020.

Det var en klar overtrædelse af det mandat, som Folketinget havde givet regeringen, mener både Venstre og Radikale. Begge partier understreger, at der kun var givet tilsagn om, at der kunne stemmes nej, hvis budgettet overskred EU’s udgiftsloft.

Læs også

Finansminister Nicolai Wammen (S) har sidenhen på et møde i Folketingets Europaudvalg fastholdt, at regeringen ikke har brudt sit forhandlingsmandat:

”Ud fra en samlet vurdering kom vi frem til, at et nej ville være den rigtige måde at håndtere mandatet på. Men det er en politisk vurdering på baggrund af det mandat, der er givet. Jeg har respekt for, at andre har tilkendegivet, at de havde stemt noget andet, hvis det var dem, der skulle forvalte mandatet. Men det er en regerings opgave at vurdere, hvad der er i Danmarks interesse,” sagde finansministeren i sidste uge.

Læs hele artiklen på Altinget EU, hvor du også får en eksperts vurdering af, om regeringen har brudt sit forhandlingsmandat eller ej.

 

 

 

Dokumentation

Sagen kort:

Mandag 18. november blev EU's medlemslande enige med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen om EU-budgettet for 2020.

Sammen med fem andre lande valgte Danmark dog at stemme imod den endelige aftale, hvilket regeringen orienterede Folketingets Europaudvalg om i et notat, der blev oversendt dagen efter.

I dette dokument havde Finansministeriet dog lavet en regnefejl på 778 millioner euro, og derfor blev notatet revideret efter blandt andet Altingets henvendelse.

I kølvandet på både regnefejlen og det danske nej begyndte en række af Folketingets partier at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt regeringen havde fulgt det mandat, den var blevet givet af Europaudvalget.

Sagen blev taget op på et møde i samme udvalg fredag 29. november. På det møde fastholdt finansminister Nicolai Wammen (S) både, at regnefejlen ikke havde en betydning for regeringens stemmeafgivelse, og at regeringen havde handlet inden for sit forhandlingsmandat.

Fredag 6. december skal medlemmer af Europaudvalget tage stilling til, hvilket mandat de vil give regeringen til det næste store budgetslagsmål i EU – forhandlingerne om budgetrammen for 2021 til 2027.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Peter Nedergaard

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, forfatter & debattør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1985), ph.d. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00