Presset styrelse spænder ben for nye grønne ordninger i 2021: “Det er dybt frustrerende”

LANDBRUGSSTØTTE: Manglende kapacitet i Landbrugsstyrelsen begrænser muligheden for at bruge flere penge på grønne indsatser i 2021. “Helt grotesk” og “dybt frustrerende”, lyder det fra regeringens støttepartier. Fødevareministeren finder stadig rum til grønne ambitioner.

Støttepartierne oplever, at deres grønne visioner for landbruget er stødt på en mur. 

For Landbrugsstyrelsen har svært ved at indfri partiernes ambitionsniveau for at flytte midler fra den direkte landbrugsstøtte til at lave nye grønne ordninger inden for landdistriktsprogrammet i 2021.

I et folketingssvar gør fødevareminister Mogens Jensen det nemlig klart, at forventninger til ansøgninger og styrelsens kapacitet udfordrer det grønne spillerum.

“Derfor kan der ikke etableres nye ordninger i 2021,” skriver ministeren.

Og den melding vækker stor kritik hos alle tre støttepartier, der forhandler videre med regeringen onsdag 18. december.

“Det er dybt frustrerende at få en sådan tilbagemelding, når man forsøger at have en åben proces om, hvorvidt vi kan lave ordninger, der vil kunne fremme miljø og klima,” siger Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen.

Også fødevareordfører for Radikale Venstre Zenia Stampe kalder det “dybt frustrerende”, at Landbrugsstyrelsens udfordringer skal være en barriere for at rykke på det grønne område.

“Det er grotesk, at styrelsen er så udsultet, at den ikke har de nødvendige ressourcer til administrativt at anvende landbrugsstøtten til grønne formål,” lyder det fra Anne Valentina Berthelsen, landbrugsordfører for SF.

Afviser nye ordninger
Mogens Jensen forsikrer over for Altinget, at regeringen deler de grønne ambitioner, men at det først og fremmest er antallet af ansøgninger, der sætter begrænsningerne for de grønne ordninger.

“Jeg synes dog også, det er ærgerligt, at vi har kapacitetsproblemer. Men det er jo nu engang virkeligheden. Det har dog ikke holdt os tilbage fra at gøre landdistriktsprogrammet for 2020 markant grønnere end den tidligere regerings oplæg,” skriver fødevareministeren.

Forhandlinger spidser til
Debatten er højaktuel, fordi regeringen inden årets udgang skal meddele EU, hvor stor en del af den direkte landbrugsstøtte man ønsker at flytte til landdistriktsprogrammet i 2021.

Selvom regeringen egenhændigt kan beslutte, hvad man vil melde ind til EU, så fortsætter forhandlingerne onsdag 18. december.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Fødevarer, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her. 

Forrige artikel Dagens overblik: KL kræver markant reform af ungdomsuddannelserne Dagens overblik: KL kræver markant reform af ungdomsuddannelserne Næste artikel Her er regeringens ydelseskommission: Tidligere konservativ minister er med Her er regeringens ydelseskommission: Tidligere konservativ minister er med
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.