Minister: Tilladelser til forurenet drikkevand i hanerne er nødvendige

VAND: Så længe der ikke er en sundhedsrisiko, skal det fortsat være muligt for vandværker at levere forurenet drikkevand til borgerne, mener miljøministeren. ”Det kan undtagelsesvist være en nødvendighed,” lyder det.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er ikke nogen vej udenom. I nogle tilfælde er det simpelthen nødvendigt, at vandværker får lov til at levere drikkevand til borgerne, selv om det overskrider grænseværdien for pesticider.

Det mener miljøminister Lea Wermelin (S).

”Jeg ville ønske, at der ikke var behov for at give dispensationer til drikkevandet, men det kan undtagelsesvis være en nødvendighed for at sikre, at danskerne kan modtage drikkevand,” siger hun til Altinget i en skriftlig kommentar.

Ministeren understreger, at der kun bliver givet dispensationer, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed har udtalt, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko, og at der ingen andre alternativer er. 

Som tidligere beskrevet af Altinget har ministeren i et svar oplyst Folketinget, at landets kommuner 46 gange siden 2015 har givet vandværker lov til at levere drikkevand til forbrugerne, selv om kravet på maksimalt 0,1 mikrogram pesticider per liter er overskredet.

Læs også

”46 dispensationer er 46 for mange”
Tilladelserne gives for højst tre år ad gangen, og af svaret fremgår det, at 30 af tilladelserne gælder i dag, og at 6 af dispensationerne er givet for anden gang.

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, kalder det ” uacceptabelt, at borgerne skal løbe den risiko”, og så slår hun til lyd for, at det slet ikke skal være muligt for kommunerne at give den slags dispensationer.

”46 dispensationer er 46 for mange. Man har sat en grænse for, hvor meget gift der må være i drikkevandet, af en grund,” sagde hun til Altinget i starten af februar.

Miljøminister Lea Wermelin påpeger, at hun har sat gang i en stribe initiativer, der skal sikre bedre styr på håndteringen af drikkevandet. Foruden en gennemgang af den nuværende forvaltning er der også sat gang i en kortlægning af grundvandet.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00