Overblik: Her kan du fejre kvindernes kampdag

KALENDER: Søndag 8. marts er det endnu en gang kvindernes internationale kampdag. Det bliver markeret ved en række arrangementer rundtom i landet. Få overblikket her. 

På Kvindernes Internationale Kampdag vil der traditionen tro være feministiske demonstrationer og happenings landet over.
På Kvindernes Internationale Kampdag vil der traditionen tro være feministiske demonstrationer og happenings landet over.Foto: Jeppe Carlsen/Ritzau Scanpix
Martine Seedorff Perregaard

Copenhagen Business School (CBS) holder debat om kvindelivet efter #MeToo. Hvordan har bevægelsen påvirket vores organisationer, virksomheder og kunst? Ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt, og juraprofessor Christina Tvarnø vil debattere, og queerbandet Følsom Front vil spille. Arrangementet er på engelsk. Læs mere her.  

Hvor: CBS, Ovnhallen, Porcelænshaven 20, 2000 Frederiksberg. 
Hvornår: 6. marts klokken 14.00-17:30. 

Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet holder kampdagsarrangement om, hvordan der kommer flere kvinder i finansverdenens ledelser. Ligestillingsminister, Mogens Jensen, åbner konferencen, og der vil være talere både fra Christiansborg og den finansielle sektor.

Hvor: Nationalmusset, Ny Vestergade 10, 1471 København K.
Hvornår: 6. marts klokken 9.30-12.30.
 
Dansk Erhverv holder, i samarbejde med IT-branchen og Women in Tech, fredag om kvinder i tech-branchen. Der vil være debat om spørgsmålet 'hvordan bliver der en bredere kønsrepræsentation i tech-branchen?'. Debattørerne tæller blandt andre uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, og Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC. Læs mere her.    

Fakta
Mangler vi et arrangement? Skriv en mail til [email protected] eller [email protected].

Hvor: Børsen, Slotsholmsgade, 1217 København K. 
Hvornår: 6. marts klokken 08.30-13:00.

Vil du tyvstarte fejringen af kampdagen, kan du også tage til fest i Kvindehuset i Gothersgade under titlen Kamp & Kærlighed. Der vil være DJ og bar. Kvindehuset henvender sig kun til kvinder og seksuelle minoriteter. Det foreløbige program byder på optrædener af Søsterkoret fra Christiania, Lesbisk Lyd og Me Jane. Følg med på Facebook

Hvor: Kvindehuset, Gothersgade 37, 1123 København K. 
Hvornår: 7. marts klokken 19.00-03.00.

KVINFO afholder traditionen tro 8. marts i Vega med efterfest på Ideal Bar. Komiker Sanne Søndergaard, der også sidste år gæstede Vega, er i år aftenens vært. Derudover vil indiebandet Frida optræde, digteren Veronika Katinka Martzen vil læse op af sin lyrik, og så gæster den marokkanske kvinderettighedsforkæmper Sofia Rais kampdagen. Læs mere her.

Hvor: Vega, Enghavevej 40, 1674 København V. 
Hvornår: 8. marts klokken 18.30-22.00.  

Send flere Krydderier er en restaurantkæde på Nørrebro, der i samarbejde med Indvandrerkvindecentret på Nørrebro og Nørrebro Bibliotek afholder kvindernes kampdag. Der vil være lystænding, fællessang og taler af blandt andre direktøren på Nørrebro Teater, Mette Wolf, Sofie Carsten Nielsen (R) og Azra Choudhary – om at komme til Danmark og være mor til piger i en ny kultur. Følg med på Facebook.

Hvor: Send flere Krydderier, Nørrebrohallen, Nørrebrogade 208, 2200 København N. 
Hvornår: 8. marts klokken 16.00-20.00. 

FOA markerer 8. marts med en gammel traver: ligelønsdebatten. Ph.d. og forsker i ligestilling i Skandinavien, Astrid Elkjær Sørensen, kan gøre dig klogere på løngabet, og hun vil blandt andet fortælle om tjenestemandsreformen og mande- og kvindefag. Der vil være tale af Kvinfos direktør, Henriette Laursen, og musikalske indslag af Nina og Niklas Schneidermann (guitarist og sangskriver i Magtens Korridorer). Følg med på Facebook.

Hvor: FOA's forbundshus, Staunings Plads 1, 1790 København V. 
Hvornår: 8. marts klokken 13.30-17.00. 

Socialdemokraterne i Roskilde holder Kampdagseftermiddag hos den lokale 3f i Roskilde. Blandt talerne er MP Marianne Vind (S) og ligestillingsansvarlig i FH Majbritt Berlau. Følg med på Facebook.

Hvor: Holbækvej 106, B, 1, 4000 Roskilde.
Hvornår: 8. marts klokken 14.00-16.00.

Fagbevægelsens fælles 8. marts kredser i år om det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg. 31 faglige organisationer er gået sammen og vil diskutere, hvordan kønsroller og forestillinger om kvinder og mænds kompetencer kan indvirke på vores uddannelsesvalg og efterfølgende arbejdsliv. Arrangementet finder sted i alle de store byer. Følg med på Facebook

Hvor: København, Aarhus, Aalborg, Odense. 
Hvornår: Forskellige tidspunkter, følg linket. 

HUN SOLO bliver en række feministiske minikoncerter på Hotel Cecil. Aura Dione, Kajsa Vala, Stine Grøn (Irah), Nana Jacobi og Kirstine Stubbe skal hver især optræde, og temaet er diversiteten blandt kvinder på den nordiske musikscene. Læs mere her.

Hvor: Hotel Cecil, Niels Hemmingsens Gade 10, 1153 København K. 
Hvornår: 8. marts klokken 19.30.  

DEMO: Til kamp for ligestilling i hverdagen. Den årlige samlende demonstration for alle feminstiske foreninger, bevægelser og almindeligt interesserede. Arrangørerne bag er gruppen Feministisk 8. marts. Blandt talerne er cand.mag. i moderne kulturhistorie, queerfeminist og tykaktivist Dina Amlund. Følg med på Facebook.

Hvor: Frue Plads, 1168 København K.
Hvornår: 8. marts klokken 14.00-16.00.  

Nyt Europa markerer 8. marts med en paneldebat imellem tidligere MEP Britta Thomsen (S), fagboss i Dansk Magisterforening (DM) Camilla Gregersen, og Kvinfo-direktør Henriette Laursen. Debatten vil dreje sig om Danmark i Europa på ligestillingsspørgsmålet – er vi stadig et foregangsland? Efter debatten følges man til demonstrationen på Frue Plads. Læs mere her.  

Hvor: Nyt Europa, Nybrogade 22, st.th., 1203 København K 
Hvornår: 8. marts klokken 12.00. 

Women who change the world er en udstilling på Kunstforeningen Gammel Strand. 8. marts afholdes der reception i anledning af 110-året for kvindernes internationale kampdag. Her afsløres tre portrætter af tre nulevende danske kvinder, der har gjort en forskel: forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), korrespondent, Puk Damsgaard og forfatter Suzanne Brøgger. Arrangementet er gratis, og man behøver ikke at tilmelde sig. Læs mere her.   

Hvor: Kunstforeningen Gammel Strand 48, 1202 København K. 
Hvornår: 8. marts klokken 13.00-16.00. 

Mino Danmark afholder for fjerde gang kvindernes internationale kampdag, og i år er fokus de mange fortolkninger af feminismen blandt kvinder med minoritetsbaggrund. Under arrangementet vil du møde mange kvinder med flerkulturelle baggrunde, der vil fortælle om deres udfordringer i hverdagen. Derudover vil der være taler og musikalske indslag. Følg med på Facebook

Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K. 
Hvornår: 8. marts klokken 17.00-20.00.

Filmfestivalen Shoot viser i anledning af kampdagen filmen ”A Goal for Freedom” om den afghanske kvinde Madina Azizi, der ønsker at spille fodbold og handler om kvinders ret til at dyrke sport i et Afghanistan, der fortsat er præget af religiøse og patriarkalske værdier. Filmen indledes af en snak med repræsentanter for The Danish Afghanistan Committee. Læs mere her.

Hvor: Husets Biograf, Rådhusstræde 13, 1466 København K.
Hvornår: 8. marts klokken 18.30.      

LO Fyn og AOF afholder oplæg og debat med forsvarsminister, Trine Bramsen (S), næstforkvinde i Kvinderådet, Line Gessø Hansen, og Majbritt Berlau, næstforkvinde i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Der vil være mad og drikke og forkvinde for LO Fyn, Helle Nielsen holder tale. Læs mere her.

Hvor: Kulturmaskinen, Farvergården 7, 5000 Odense C. 
Hvornår: 8. marts klokken 17.30-20.30. 

Kvindemuseet inviterer til kampdag, hvor forskellige aktører kommer og giver deres bud på en feministisk fremtid. Der vil blive diskuteret ligestilling i rammen af klimakrise, seksualitet og minoritetssamfund. Derefter følges man direkte ud på Domkirkepladsen, hvor der afholdes Equality March 2020. Læs mere om begge arrangementer her

Hvor: Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus (og andre steder i Aarhus – se programmet). 
Hvornår: 8. marts hele dagen. 

Wikimedia: Flere kvinder på Wiki er en landsdækkende happening. For hver kvinde med en Wikipedia-side er der fire mænd med en. Det agter Wikimedia at ændre på. Sidste år startede de denne happening i samarbejde med Alt for Damerne (ALT.dk) og Kvinfo. I år kører de solo, men missionen er den samme: Opret notable kvinder på Wikipedia. Læs mere om happeningen her og få en guide til oprettelse af nye sider på Wikipedia her.

Global Compact Network Denmark og Nasdaq afholder for tredje år i træk "Ring the Bell for Gender Equality", hvor børser i over 70 lande verden over vil ringe med børsklokken i ligestillingens tegn. I år forestås præsentationen af Danmarks konkurrencekommisær, Margrethe Vestager (R). Læs mere her.   

Hvor: Nasdaq OMX Copenhagen, Nikolaj Plads 6, 1067 København 
Hvornår: 9. marts klokken 07.30-09.30.

Dokumentation

Idéen til en kvindekampdag opstod på en Socialistisk Internationale-kongres i København i 1910.

Datoen 8. marts blev fastsat på en kommunistisk kongres i 1921.

Siden 1977 har FN anbefalet medlemslandene at markere kvindernes internationale kampdag, og kvinder og pigers ligestilling og muligheder er det femte verdensmål for bæredygtig udvikling.

Kilde: Den Store Danske Encyklopædi og Verdensmaalene.dk 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00