Interview med den uønskede ekspert: Nato står i sin værste krise

SIKKERHED: Den amerikanske Nato-ekspert, som USA sidste år fik fjernet fra en dansk konference, mener, at Trump har bragt Nato i sin værste krise nogensinde. Men trods krisen bør Danmark passe på med at blive for tæt med Frankrig og komme for langt fra USA, siger han ved besøg i København.

Stanley R. Sloan var tirsdag i København for at tale ved en konference i anledning af Nato's 70-års jubilæum sidste år. Det skulle den amerikanske Nato-ekspert oprindelig have gjort i december sidste år. Men i 11. time forlangte den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, at Stanley R. Sloan blev fjernet fra talerlisten til konferencen, som ambassaden var medarrangør af.

Stanley R. Sloan er i dag ikke selv i tvivl om, hvorfor han var uønsket.

"Det var et udtryk for trumpisme. De folk, der arbejder for Donald Trump og ønsker at blive ved med at arbejde for ham, har erfaret, at du ikke er uenig med ham og ikke stiller spørgsmålstegn ved hans handlinger. Det er sådan, det fungerer. Derfor ønskede de ikke at facilitere en kritiker af Trump, som jeg er," fastslår Stanley R. Sloan, da Altinget møder ham på Frederiksberg Slot inden tirsdagens konference.

Værste krise siden 1949
Sloans hovedbudskab var det samme, som det ville have været i december. Nemlig, at Nato på grund af Trump i Det Hvide Hus står i sin værste krise siden oprettelsen i 1949.

"Det er første gang nogensinde, at en amerikansk præsident har stillet spørgsmålstegn ved USA's forpligtelse til Artikel 5 og alliancen i det hele taget," påpeger Stanley R. Sloan.

Artikel 5 er Nato's såkaldte musketered, der siger, at et angreb på et land er at betragte som et angreb på hele Nato.

"Hvordan skal de europæiske Nato-lande forholde sig over for præsident Trump, hvis han bliver genvalgt og er USA's præsident fire år mere?"

"Primært ved at holde Nato-alliancen i live og ved at holde de transatlantiske relationer i hævd samt ved at respondere positivt på de kommentarer fra USA, som måske er rimelige nok. For eksempel ved at gøre mere og bruge flere penge på forsvar samt forsvare de principper, som alliancen står for," siger Stanley R. Sloan.

"Hvordan bør et lille land som Danmark agere i denne transatlantiske strid?"

"I kan fortsætte med at bidrage til Nato's opgaveløsning og øge forsvarsbudgettet. Det vigtigste er dog det budskab, I går ud med. At I støtter tættere europæisk forsvarssamarbejde, men kun i regi af den transatlantiske Nato-alliance. Det vil desuden være klogt af Danmark ikke at købe ind på Frankrigs og Emmanuel Macrons snak om europæisk uafhængighed af USA," understreger Stanley R. Sloan.

"Vil Nato's problemer forsvinde, hvis USA i november vælger en demokratisk præsident?"

"Der vil stadig være problemer for Nato, og der vil stadig være en diskussion om byrdedeling. Og den vil altid være der. For alle ledere i demokratiske lande vil altid forsøge at få mest mulig sikkerhed for deres befolkning til den lavest mulige pris," pointerer Stanley R. Sloan.

 

Læs hele interviewet på Altinget Forsvar.

 

Forrige artikel Ministerbeslutning: Nu kan tvangsmetoder tages i brug mod corona Ministerbeslutning: Nu kan tvangsmetoder tages i brug mod corona Næste artikel Dagens overblik: 40 borgmestre sender brev til regeringen, og Pape angriber Ellemann Dagens overblik: 40 borgmestre sender brev til regeringen, og Pape angriber Ellemann
Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

Podcast: Er 20 års forebyggelse spildt, Søren Brostrøm?

POLITISK STUEGANG: Når det går den forkerte vej med danskernes sundhed, har 20 års forebyggelsesindsats så været forgæves? Søren Brostrøm svarer i Politisk Stuegang. Her taler vi også om ”kæmpe kvalitetsdyk” i dele af psykiatrien, og styrelseschefen kommer med en opsang til unge læger. Og han forudser store udfordringer for Lægeforeningens nye formand.