20. december: Nikolaj Villumsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
Foto: www.enhedslisten.dk
Hvorfor gik du ind i politik?

Det var der to årsager til. Jeg syntes, der var alt for meget social uretfærdighed i Danmark og i verden. Der er alt for langt mellem dem, der har rigtig meget, og dem, der har alt for lidt. Man skal tage hånd om dem, der har brug for hjælp.

Og den anden årsag var, at jeg ville stoppe Pia Kjærsgaard, som var på vej frem. Lige præcis i den periode, hvor jeg begyndte at interessere mig for politik, var Dansk Folkeparti langsomt på vej frem. Den virkelighed, som Pia Kjærsgaard fremlagde, svarede ikke til mine erfaringer. Altså at der skal være plads til alle i Danmark.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at opnå social retfærdighed, ordentlige vilkår og en ordentlig behandling af alle. Det handler om, at der er lige muligheder, både retspolitisk, socialt og økonomisk, for alle borgere i samfundet.

Fakta
Nikolaj Villumsen er 28 år og blev valgt ind i Folketinget for første gang ved valget den 15. september. Han er partiets EU-, forsvars- og beredskabsordfører. Nikolaj Villumsen studerer digital design og kommunikation ved IT-Universitetet, og han har desuden en bachelor i historie. Han har tidligere været praktikant for MEP Søren Søndergaard i Bruxelles og har desuden i perioden 2010-2011 været international medarbejder hos Danske Studerendes Fællesråd.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

En fyr som Frank Aaen, der har gået de store og mægtige på klingen i rigtig mange år. Det er der alt for få, der har mod til at gøre. Nemlig at tale de store magthavere, virksomheder og banker midt i mod.

Det er gået historisk godt for Enhedslisten, og det er dejligt, at vi er kommet af med ti års borgerligt styre. Men jeg er ked af, at det ikke lykkedes at bevare efterlønnen, fordi Dansk Folkeparti bliver ved med at insistere på at træde på almindelige hårdt arbejdende mennesker, selv om de ikke længere får nogen grænsebomme for det.

Nikolaj Villumsen
EU- og forsvarsordfører, Enhedslisten

Det er vigtigt, særligt under finanskrisen, hvor mange glemmer, hvem der bragte os ud i krisen. Det var de banker og spekulanter, der havde skaltet og valtet med pengene, og så er det vigtigt, at der er nogen, der tør rejse det spørgsmål.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har meget respekt for mine modstandere generelt. Og man skal aldrig undervurdere sine modstandere. Jeg har respekt for dem alle, så jeg har lidt svært ved at fremhæve en.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg slapper af og ser en god film sammen med min kæreste eller hygger mig med mine venner. Jeg var for nyligt i biografen og se filmen om Svend Auken, og den gjorde et stort indtryk.

Jeg må nok indrømme, at jeg også er god til power naps. Hvis det går meget heftigt til, så kan jeg godt lige snuppe en power nap i det stille.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er en bog, der hedder "Historien, der ikke bliver fortalt" af Nagieb Khaja. Den går bag om krigen i Afghanistan. Han er ude og møde den almindelige afghaner i landområderne, som aldrig bliver hørt. Den gør et stort indtryk på mig, fordi det er svært at vide, hvordan hverdagen er for den menige afghaner. Den udstiller på alle mulige måder, hvor skidt det står til i Afghanistan.

Er du stadig politiker om 5 år?

Det er svært at sige. Men jeg er i hvert fald stadig politisk engageret. Det tror jeg aldrig, jeg kommer til at lægge fra mig.

Hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Hvis jeg ikke laver politik, så skal jeg først og fremmest tilbage og færdiggøre mine studier. Jeg har orlov fra dem lige nu, men jeg har et lille halvt år og specialet tilbage. Jeg læser digital design og kommunikation.

Hvad fortryder du fra 2011?

Det er gået historisk godt for Enhedslisten, og det er dejligt, at vi er kommet af med ti års borgerligt styre. Men jeg er ked af, at det ikke lykkedes at bevare efterlønnen, fordi Dansk Folkeparti bliver ved med at insistere på at træde på almindelige hårdt arbejdende mennesker, selv om de ikke længere får nogen grænsebomme for det.

Det bliver jeg virkelig trist over. Der er rigtig mange danskere, der har slidt et langt liv og nu kommer til at gå direkte fra arbejdet og ned i sygesengen. Det synes jeg ikke, de har fortjent. Det kan vi ikke være bekendt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00