Søren Gade
Forsvarsminister Søren Gade(V): "I England taler man politisk korrekt - og erfaringerne viser, at det ikke løser noget som helst. Findes der et sted med rabiate og fanatiske muslimer, så er det dér." (Foto: Christian Alsing)

Ministre afviser særlige sprogkrav fra PET

12. oktober 2008 kl. 10:43
NYHED: Tre fremtrædende ministre afviser at følge PET's anbefalinger om at underspille sammenhængen mellem islamisme og terror.
| Flere

Flere af regeringens ideologiske profiler tager nu åbent afstand fra anbefalinger fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der vil nedtone forbindelsen mellem terror og islamisme.

Hverken forsvarsminister Søren Gade (V), velfærdsminister Karen Jespersen (V) eller undervisningsminister Bertel Haarder (V) har tænkt sig at følge retningslinjerne fra "Sprogbrug og terrorbekæmpelse", som lederen af PET's Center for Terroranalyse, Anja Dalgaard-Nielsen, er bannerfører for.

Mislykket engelsk metode
"Jeg kalder en spade for spade. Den islamistiske ideologi har nogle meget negative effekter, og den sandhed kan folk godt tåle at høre," siger forsvarsminister Søren Gade til Altinget.dk.

"I England taler man politisk korrekt - og erfaringerne viser, at det ikke løser noget som helst. Findes der et sted med rabiate og fanatiske muslimer, så er det i Storbritannien. Politisk korrekthed betyder bare, at du lægger dig fladt ned - og så tramper de på dig alligevel. Jeg agter ikke at være dørmåtte," tilføjer Søren Gade.

Undrer sig over PET
Velfærdsminister Karen Jespersen har heller ikke nogen intentioner om at følge rådene fra PET:

"Udspillet fra PET undrer mig, for det er det stik modsatte, der er behov for. Vi trænger tværtimod til en debat om, hvad islamisme er, for islamistiske holdninger vinder mere og mere indpas i vores samfund. Det udvikling stopper ikke, fordi vi lader være med at give det et navn," siger Jespersen. 

Undervisningsminister Bertel Haarder udtrykker det på denne måde:

"Jeg kan godt forstå, hvad PET siger, men hvad er konsekvensen af at følge deres råd? Det er, at vi skal til at øve selvcensur og lade være med at tale om et samfundets største problemer. Det kan jo ikke nytte noget. Vi skal derimod gøres fælles front med de moderate muslimer imod islamisterne."

Skal modvirke propaganda
Anja Dalgaard-Nielsen afviser, at PETs anbefalinger udspringer af politisk korrekthed:

"Dette handler om at sikre en sprogbrug, der er så præcis og objektiv som muligt. Terrorister kæmper ikke blot en voldelig kamp, men også en kamp på ord . Målrettet kommunikation kan modvirke terroristers propaganda. Hvorimod brugen af ord, der ikke er entydige og præcise, utilsigtet kan komme til at bekræfte terroristernes propaganda," siger Anja Dalgaard-Nielsen til os.

Læs meget mere om sagen på abonnementsavisen Altinget | Christiansborg

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK