Kommunerne får stadig ikke vaccineret de ældre

VACCINATION: Kun 47 pct. af de ældre lader sig vaccinere gratis mod influenza - alt for få, mener Ældre Sagen. Kommuner svigter med information.
Alt for få ældre lader sig vaccinere mod influenza, og det vil Ældre Sagen have gjort noget ved.
Alt for få ældre lader sig vaccinere mod influenza, og det vil Ældre Sagen have gjort noget ved.
Maria Dalby
Folketinget har besluttet at alle ældre, kronikere og førtidspensionister kan få gratis vaccination imod influenza. Men kun 47 pct. af de ældre benytter sig af tilbuddet. Det er kommunerne, der kan vælge at lave informationskampagner for at fortælle om tilbuddet, men kun 45 pct. af kommunerne har gjort det.

"Jeg har spurgt ministeren, hvorfor det ser sådan ud. Det er ikke første gang, at vi har bevilliget penge, hvor kommunerne så ikke benytter tilbuddet. Det her kan have konsekvenser, for det kan betyde, at de ældre dør af det her," siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører ved DF.

Krav om at få lavet kampagner
En ny undersøgelse viser, at kun 45 pct. af kommunerne har brugt Sundhedsstyrelsens kampagne "Stop influenza". Og at ingen kommuner har udsendt et brev til målgruppen, selvom det er det middel, der vurderes til at være det mest effektive. 20 kommuner er blevet spurgt, hvordan de har grebet informationsindsatsen an.

Liselott Blixt vil gerne vide, om de ældre får tilbuddet og selv vælger det fra, eller om de slet ikke ved, at det er muligt.

"Det her er ikke tilfredsstillende. Vi må finde en måde, så kommunerne retter sig efter det, vi beslutter. Når Folketinget afsætter pengene, så føler jeg da, at de spænder ben for os, når de ikke informerer de ældre om det her tilbud."

Fakta

Konklusionerne fra undersøgelsen af kommunernes informationsindsats:

75% af de adspurgte kommuner har været opmærksomme på Sundhedsstyrelsens  "Stop influenza"-kampagne, men kun 45% af de 20 adspurgte kommuner har gjort brug af den.

Mange af disse kommuner har benyttet udkastet til en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsens "værktøjskasse", og fået den trykt enten som pressemeddelelse eller som del af en fast kommunen informerer klumme i lokalaviserne.

Ellers har kun et fåtal af kommunerne har brugt den resterende værktøjskasse.

-Ingen af de adspurgte kommuner har udsendt brev med posten om muligheden for gratis vaccination til pensionister, førtidspensionister eller kronikere, selvom alle undersøgelser viser at dette er den mest effektive tilgang

Kun i tre tilfælde har kommunens hjemmehjælpere haft et brev om gratisinfluenzavaccination med ud til deres borger

Den restgruppe, der ikke har været opmærksom på "Stop influenza" kampagnen, har gjort som de plejer: Presse-notits i lokalaviserne,  information til plejehjem og samarbejde med Ældresagen/ældreråd

Kommunerne har kun i meget begrænset omfang informeret den udvidede gruppe af kronikere og førtidspensionister om muligheden for gratis vaccination, typisk kun indirekte via pressenotits og evt. information ved væresteder

Under hver anden kommune informerede den udvidede gruppe om muligheden for gratis influenzavaccination.

Kun ca. 15% af kommunerne har gjort andet end at udsende en pressemeddelelse  eller informere på hjemmesiden for at informere den udvidede gruppe om muligheden for gratis influenzavaccination.

Ingen kommuner ved eller søger viden om, hvor mange af deres borgere der lader sig vaccinere, hverken blandt pensionister eller den udvidede gruppe.


Kilde: Hill & Knowlton, Sanofi-Pasteur

Hun kan godt forstille sig, at partiet næste gang vil stille krav om, at en del af pengene skal gå til at informere om tiltaget.

Alt for få
Hos Ældre Sagen undrer Käte Larsen, der er sundhedspolitisk konsulent, sig:

Det her er ikke tilfredsstillende. Vi må finde en måde, så kommunerne retter sig efter det, vi beslutter. Når Folketinget afsætter pengene, så føler jeg da, at de spænder ben for os, når de ikke informerer de ældre om det her tilbud.

Liselott Blixt
Sundhedsordfører, DF

"Nu har ordningen været her i så mange år, og der er fortsat lav deltagelse. Det kan da godt undre os, at kommunerne ikke gør noget mere. Er det, fordi de ikke har ressourcerne til det? Ældre Sagen så meget gerne, at langt flere blev vaccineret, fordi det i sidste ende kan redde liv."

Ældre Sagen arrangerer vaccinationsdage på landets ældrecentre, hvor ældre, kronikere og førtidspensionister kan møde op og blive vaccineret.

Heller ikke Venstres sundhedsordfører er imponeret over kommunernes indsats, men mener, at det vigtigste er, at kommunerne lever op til loven, og at folk kan bruge deres frie vilje til at takke nej:

"Det er vigtigt, at der bliver informeret godt, men vi skal også have respekt for, at nogen vil vælge at sige nej til vaccinationen," siger Birgitte Josefsen.

Men kommunerne er ifølge loven ikke forpligtet til at oplyse borgerne om, at de har mulighed for at blive vaccineret gratis. Det vil sige, at det er fuldstændig frivilligt, om de ønsker at bruge Sundhedsstyrelsens kampagnemateriale.

Liselott Blixt har bedt ministeren svare på, hvordan det går med de afsatte midler til kampagnen, og om alle 100 mio. kr. er blevet brugt til at vaccinere de ældre.

Dokumentation
Fra rapporten: Influenzavaccinationskampagne 2007 - erfaringsopsamling

Fra KL's side er det en pointe, at ordningen og kommunernes indsats er frivillig, og at de enkelte kommuner ikke har pligt, men deltager, fordi de synes, det er vigtigt.

Den svære kontakt til kommunerne

Årets indsats har vist, hvor svært det er at finde frem til de rette nøglepersoner i kommunerne. Der synes dog ikke at være en oplagt og nem løsning på denne udfordring.

Det synes at være mest oplagt at rette henvendelse til f.eks. Ældreråd eller Ældrecentre, da indsatsen tit er organiseret omkring denne type enhed i kommunerne. En anden mulighed er at sende materialet til flere personer i kommunen - og ad flere omgange. Samtidig kan styrelsen overveje, om Regionernes adgang til de kronisk syge kan udnyttes (ambulatorier).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00