PET: En præcis og objektiv sprogbrug

REPLIK: PET-cheferne vil ikke kommentere ministerkritik, men afviser i generelle vendinger, at der er tale om politisk korrekthed.
Forbindelsen mellem terror og islamisme bør nedtones, mener PET, der er bange for at "stigmatisere muslimer".
Forbindelsen mellem terror og islamisme bør nedtones, mener PET, der er bange for at "stigmatisere muslimer".
Erik HolsteinChristian Juhl Mølgaard
Foto:
Foto:
Fakta

Britiske kattepoter
PET henviser selv til de britiske kollegaer i MI5, når de skal underbygge den omstridte analyse "Sprogbrug og terrorbekæmpelse". Det er imidlertid ikke kun de britiske efterretningstjenester, der udviser en enorm hensyntagen til islamiske særhensyn. Den stil gennemsyrer i dag det meste af det officielle Storbritannien.

Det seneste eksempel kom i sidste måned, hvor den britiske avis The Telegraph kunne berette, at man op til OL i London 2012 har valgt at opføre toiletter, der vender væk fra Mekka. De mest fundamentalistiske muslimer insisterer nemlig på, at de ikke må have retning mod den hellige by, når de er på toilettet. Af samme årsag har de britiske fængselsmyndigheder brugt tusindvis af pund på at vende toiletter 90 grader i Brixton-fængslet. 


Kilde: Altinget.dk

Hverken PET-chef Jacob Scharf eller afdelingschef for forebyggende sikkerhed Anja Dalgaard-Nielsen har mod på at gå ind i debat med de ministre, der kritiserer PET's  sprogpolitik, hvor tjenesten fraråder offentlige myndigheder at bruge ord som islamisme og fundamentalisme.

PET's informationsafdeling oplyste fredag, at Jacob Scharf ikke var at træffe, mens Anja Dalgaard-Nielsen valgte kun at besvare Altingets henvendelse skriftligt.
Svaret fra Anja Dalgaard er et opkog af gamle citater, og besvarer ikke den eksplicitte kritik fra de tre fremtrædende ministre. Dermed skylder PET således stadig svar på forsvarsminister Søren Gades spørgsmål:
"Hvordan går det lige i England, hvor man taler politisk korrekt?"

En kamp på ord
Anja Dalgaard-Nielsens skriftlige svar lyder som følger:

"Dette handler ikke om politisk korrekthed, men om at sikre en sprogbrug, der er så præcis og objektiv som muligt. Terrorister kæmper ikke blot en voldelig kamp, men også en kamp på ord - om et bestemt syn på verden.

Målrettet kommunikation kan modvirke terroristers propaganda. Hvorimod man ved brugen af ord, der ikke er entydige og præcise, utilsigtet kan komme til at bekræfte terroristernes propaganda. Brugen af ordet 'jihad' er et eksempel. Terrorgrupper søger at give deres handlinger religiøs legitimitet ved at kalde dem 'jihad'. 'Jihad' har imidlertid mange, også fredelige og positive betydninger, hvorfor det er uheldigt, hvis myndighederne kopierer og dermed bestyrker ekstremisternes brug af ordet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00