Regeringen beskærer fødevareforskningen

FORSKNINGSSTØTTE: Statsministeren siger, han ønsker en ny, grøn fødevaresektor – men har selv lige skåret i støtten til forskning i bl.a. miljø- og klimavenlige fødevarer.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vil have flere investeringer i en grøn fødevaresektor. Mange undrer sig over, at regeringen så har skåret ned på fødevareforskningen i finansloven.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vil have flere investeringer i en grøn fødevaresektor. Mange undrer sig over, at regeringen så har skåret ned på fødevareforskningen i finansloven.Foto: Hasse Ferrold
Niels Th. Dahl

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde de helt store ord fremme, da han på Venstres landsmøde i weekenden lancerede sin vision for et nyt, grønt Danmark, der efter statsministerens mening bl.a. skal baseres på en fødevaresektor i verdensklasse.

Men bare en uge tidligere indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance et finanslovsforlig, der beskærer fødevaresektorens forskningsstøtte med over mod 100 mio. kr. årligt.

Det er en støtte, der indtil nu bl.a. er gået til lige præcis forskning i de mere miljø- og klimavenlige fødevarer, statsministeren selv efterlyser - og derfor er der mange i fødevaresektoren, der undrer sig oven på finanslovsforliget.

"Det er lidt et paradoks, at man på den ene side gerne vil skabe grøn vækst inden for fødevaresektoren og så barberer kraftigt ned på både innovationsloven og CO2-tilbageførslerne. De penge bruges lige præcis til forskning og innovation," siger sekretariatschef i Landbrugsraadet Flemming Nør Pedersen, der får støtte i sin kritik fra direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck:

Man kan ikke se i den aktuelle finanslov, at fødevareforskning skulle være prioriteret, eller at vi skal udvikle os ud af vores miljøproblemer.

Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening

"Man kan ikke se i den aktuelle finanslov, at fødevareforskning skulle være prioriteret, eller at vi skal udvikle os ud af vores miljøproblemer. Statsministerens tale burde have været holdt for nogle uger siden, og så skulle finansloven have afspejlet den," siger han. 

Mere end 100 mio. kr.
Regeringen vil fra 2010 hvert år spare 30 mio. kr. på innovationsloven, der giver tilskud til de små og mellemstore virksomheders nye projekter, 40 mio. kr. på den regulære fødevareforskning, og 43 mio. kr. fra den såkaldte "promilleafgiftsfond", der formidler penge til små og store forsknings- og udviklingsprojekter i fødevareerhvervet.

De tre fødevareområder er blevet ramt, fordi regeringen allerede sidste år lovede at spare 450 mio. kr. på alle erhvervsstøtteordningerne til gengæld for en højere ældrecheck. Men i erhvervet mener man dels, det er urimeligt at kalde forskningsstøtte for traditionel erhvervsstøtte, og dels, at besparelserne går imod Foghs nye, grønne ambitioner.

Brancheorganisationen Dansk Svineproduktion er hvert år med til at formidle op mod i alt 100 mio. kr. fra promilleafgiftsfonden og har bl.a. igangsat forskning i, hvordan brugen af fosfor kan reduceres til gavn for miljøet. Direktør Nicolaj Nørgaard beklager da også nedskæringerne og kan ikke forstå prioriteringen fra regeringen:

"Det har høj prioritet for os at udvikle og teste nye miljøteknologiske løsninger, der kan medvirke til mindre miljøbelastning. Trods besparelserne på  finansloven vil vi fortsat prioritere den indsats, men det hænger ikke sammen, at regeringen reducerer ressourcerne til forskning, når vi på samme tid skal satse på grøn konkurrencekraft," siger Nicolaj Nørgaard.

Eva Kjer: Hårdt at skulle spare
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har efter sigende kæmpet en hård kamp for at undgå at blive ramt alt for hårdt af erhvervsstøttebesparelserne i finanslovsforhandlingerne. Kampen har dog kun delvist båret frugt - Fødevareministeriet skal således levere næsten en fjerdedel af de samlede besparelser.

"Enhver ressortminister vil altid sige, at man helst vil undgå besparelser på sit område. Det er aldrig sjovt at spare, og på fødevareområdet har vi netop behov for udvikling og forskning. Men vi skal selvfølgelig også levere vores bidrag til de besparelser, der har skullet findes - og jeg synes, vi stadigvæk har gode rammer tilbage, både til innovation og forskning," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Heller ikke Venstres fødevareordfører Tina Nedergaard og den konservative Knud Kristensen støtter besparelserne. Tina Nedergaard trøster sig dog med, at der i globaliseringsforhandlingerne for nylig blev afsat konkrete penge til fødevareforskningen:

"I globaliseringsaftalen er der afsat 95 mio. i alt over de næste to år. Det har jeg tillagt stor betydning, og især fordi de er øremærket fødevaredelen. I den del, der går til miljø og energi, er der også en hel del, der kan give afledte effekter for fødevareerhvervet," siger Tina Nedergaard.

Men Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl gør opmærksom på, at globaliseringsmidlerne netop skulle være en ekstra investering i forskningen - ikke en kompensation for besparelser andre steder:

"Regeringen er ude på et skråplan. Jeg vil kraftigt understrege, at man ikke kan regne med at komme til kredsen af partier bag globaliseringsaftalen og bede den om at lukke huller, som man skaber andre steder på finansloven. Det er vi ikke sat i verden til - og det har jeg klart sagt til videnskabsministeren," siger Kirsten Brosbøl.

Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening mener heller ikke, globaliseringsmidlerne er tilstrækkelige til at opveje de øvrige besparelser på fødevareforskningen:

"Jeg kender i hvert fald ikke nogen, der mener, det er tilstrækkeligt. Der er ingen stærk strømning, som peger i den retning, statsministeren gør. Hvis statsministerens løfter bliver til virkelighed, vil det være en markant ændring i forhold til den hidtidige politik, og det vil jeg selvfølgelig byde velkomment," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00