Sunde mennesker koster samfundet mere

LIVSSTIL: Ny hollandsk undersøgelse viser, at folk med en sund levevis lever længere, men koster samfundet flere penge.
Maria Dalby
Hvis du spiser sundt, dyrker motion og hverken ryger eller drikker, så er det meget sandsynligt, at du lever længere end gennemsnittet. Men du ender også op med at koste samfundet flere penge, fordi du får en lang række aldersbetingede sygdomme senere i livsforløbet, der er udgiftskrævende.

Det er det hollandske sundhedsministerium, der har støttet forskere i at beregne konsekvenser og sundhedsomkostninger ved overvægt og rygning i forhold til sund levevis.

Sund levevis betyder, at folk lever i gennemsnit fire til syv år længere end overvægtige og rygere. 

Koster når de bliver gamle
Men det nye i undersøgelsen er imidlertid, at sundhedsomkostningerne bliver højest for dem med den sunde livsstil. De, der lever usundt, bliver ramt af livsstilssygdomme, men de er ikke så udgiftskrævende som de aldersbetingede sygdomme.

Resultatet er, at de sunde koster lidt mere end de knap så sunde. Men undersøgelsen tager ikke højde for, at de sunde har færre sygedage.

"Analysen gør først og fremmest op med dogmet om, at samfundet samlet set sparer penge, hvis vi lever sundt. Det er analysens hovedsynspunkt, at der er god grund til at forebygge overvægt og rygning, fordi vi lever længere med sund levevis. Men "forebyggelsen" er derimod ikke en opskrift på lavere sundhedsudgifter. Analysen har været nævnt i den internationale presse," skriver Folketingets økonomiske månedsbrev.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00