Folketinget køber boliger til politikerne

FRIBOLIG: Folketinget køber 75 små lejligheder, hvor politikere med bopæl vest for Storebælt kan bo, mens de passer deres mandat.
Rasmus Nielsen

Folketinget vil købe 75 små lejligheder i København, som skal stilles gratis til rådighed for de medlemmer, der bor langt fra Christiansborg. 

Med baggrund i positive erfaringer fra Norge og Sverige har Folketingets Udvalg for Forretningsordenen således besluttet en ny boligordning for medlemmer af Folketinget. Tanken er at kunne tilbyde folketingsmedlemmer, som er berettiget til boligtilskud efter gældende regler, en lejlighed på 35-45 kvm i København i den periode, hvor de er valgt til Folketinget. 

"I stedet for at give folketingsmedlemmer et boligtilskud, vil Folketinget stille en lejlighed til rådighed i København. Så kan medlemmerne koncentrere sig om politik fra første dag i Folketinget, og samtidig er det mere økonomisk for Folketinget på sigt," siger Thor Pedersen, Folketingets formand i en pressemeddelelse.

Efter planen vil nye folketingsmedlemmer efter næste valg få tilbudt en lejlighed. Den nye boligordning bliver indfaset over tre valgperioder, dvs. max. 12 år. Herefter vil Folketinget råde over ca. 75 lejligheder.

I dag giver Folketinget et tilskud mod dokumentation på op til ca. 65.000 kr. pr. år til folketingsmedlemmer, som er berettiget til boliggodtgørelse. Det er herefter op til medlemmet selv at skaffe en bolig. Ordningen gælder i øjeblikket for ca. 75 folketingsmedlemmer, da hovedkriteriet er, at man har bopæl uden for Sjælland. Denne ordning udfases, men nuværende folketingsmedlemmer med boliggodtgørelse vil fortsat kunne bruge den.

Gennem nogle år har det skattefrie boligtilskud uden dokumentation til folketingsmedlemmer været udsat for kritik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Pedersen

Fhv. formand (V), Folketinget, fhv. minister & MF, fhv. statsrevisor, fhv. borgmester, Helsinge Kommune, fhv. adm. direktør, JRS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00