Ungdomspartier uenige om valgretsalder

VALGRET: Ungdomspartierne er uenige, om valgretsalderen skal sænkes til 16 år. VU, KU, DFU og RU er imod, mens DSU og SFU er klart for.
SFU-formand Emilie Turunen er, sammen med DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen, tilhænger af en ændring af valgretsalderen fra 18 til 16 år.
SFU-formand Emilie Turunen er, sammen med DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen, tilhænger af en ændring af valgretsalderen fra 18 til 16 år.Foto: emilieturunen.dk
Christian Juhl Mølgaard

I en tid hvor alle menneskerettigheder og demokrati er på alles læber, bør man gøre noget konkret for at styrke demokratiet. En sænkelse af valgretsalderen vil netop være en sådan konkret og mærkbar styrkelse.

Peter Hummelgaard Thomsen
Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Altinget.dk har spurgt formændene for ungdomspartierne om, hvorvidt valgretsalderen til Folketinget bør sænkes fra 18 til 16 år, og samtidig bedt om en begrundelse.

Landsformand for Konservativ Ungdom Rune Kristensen:
"Konservativ Ungdom er imod en ændring af valgretsalderen. Dette begrundes i, at valg- og stemmeretsalderen bør hænge sammen med myndighedsalderen. I dag skal du være 18 år for at kunne indgå kontrakter, låne penge, erhverve kørekort m.v., hvorfor det ville være besynderligt, hvis man skulle kunne stemme til folketingsvalgene. Det er omsonst, hvis en 16-årig kan stemme til valgene, men ikke købe en pakke cigaretter. Man kan åbenbart godt vurdere, hvad der er godt for et helt land, men ikke for en selv. En helt anden ting er, at stemmemuligheden til valgene også bør indbefatte muligheden for at opnå valg til f.eks. Folketinget. Det kan alt andet lige ikke være fremmende for en 16-årig at skulle opgive sin folkeskoletid til fordel for en politikerkarriere."

Landsformand for Radikal Ungdom Emil Dyred:
"Radikal Ungdom er imod 16-årsvalgret, For os hænger rettigheder og pligter sammen og derfor skal valgrets- og myndighedsalder følges ad. Man kan ikke deltage som borger i samfundet med reducerede forpligtelser, f.eks. i forhold til værnepligt, gældstagning mm."

Landsformand for Venstres Ungdom Thomas Banke:
"Vi finder ikke debatten om 16-års valgret nuanceret og saglig, fordi den alene fokuserer på retten til at stemme. Der mangler nuancer i forhold til de pligter, der er i samfundet, som gælder når man bliver myndig; f.eks. straffe ved kriminalitet etc. Grundet disse vitale mangler og, sagt ligeud, primitive debatramme, er vi imod. Vi er åbne for en debat og for 16-årsvalgret, men så skal myndighedsalderen umiddelbart følge med."

Landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom Allan Steen Hansen:
"Vi mener, at valgretsalderen skal vedblive på de 18 år, da valgretsalderen og myndighedsalderen bør følges ad."

Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Peter Hummelgaard Thomsen:
"Der er adskillige årsager til, at DSU er stærk fortaler for, at valgretsalderen skal sænkes til 16. Grundlæggende finder vi, at man, i en tid hvor menneskerettigheder og demokrati er på alles læber, bør gøre noget konkret for at styrke demokratiet. En sænkelse af valgretsalderen vil netop være en sådan konkret og mærkbar styrkelse. Vi har stor tiltro til, at unge er reflekterede og mindre tilbøjelige til at falde for politisk propaganda, end man skulle tro. Dette skal yderligere sikres ved at styrke samfundsfagsundervisningen i folkeskolen. Endeligt finder vi, at når unge er gamle nok til at betale skat, er de også gamle nok til at stemme."

Landsformand for Socialistisk Folkepartis Ungdom Emilie Turunen:
"Vi synes, at det er rigtig god idé at sænke valgretsalderen til 16 år. Vi oplever, at mange er interesserede og er i stand til at stemme. Man kunne jo starte med et prøvevalg - som man har gjort det i Norge ved kommunalvalget. En ændring vil naturligvis også medføre, at man i skolesystemet skal opgradere den samfundsfaglige undervisning. Men helt grundlæggende finder vi, at det vil være en fin udvidelse af demokratiet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Banke

Chef for jura og kommunikation, behandlingscentret Stien, fhv. borgmester (V), Fredericia Kommune, fhv. formand, VU
student (IBC, Fredericia. 2003)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00