Eva Kjer gør op med nultoleranceplanen

NYHED: Fødevareministeren spiller ud med markante lempelser i fødevarekontrollen. Folketingets partier er positive.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har sat et overraskende hårdt stød ind mod Lars Barfoeds to år gamle nultoleranceplan.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har sat et overraskende hårdt stød ind mod Lars Barfoeds to år gamle nultoleranceplan.Foto: www.fvm.dk
Niels Th. Dahl

Stramningerne i fødevarekontrollen er gået for vidt, og store dele af den ellers højt berømmede "nultoleranceplan" skal rulles tilbage.

Det er i korte træk fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) nye plan for fødevarekontrollen i Danmark, som hun for få dage siden forelagde for Folketingets fødevareordførere, og som netop nu er i høring i fødevareerhvervet.

Markante lempelser
Udspillet rummer overraskende markante lempelser, der skal imødekomme den heftige kritik, der er blevet rettet mod de skrappe krav bl.a. til butikkernes dokumentation af egenkontrol. Således vil fødevareministeren fritage særlige butikker helt fra kravet om at føre et egenkontrolprogram, indskrænke kravet i andre, og samtidig sætte bødestørrelserne ned for de mindste virksomheder.

Derudover foreslår Eva Kjer Hansen i et direkte opgør med fhv. forbrugerminister Lars Barfoeds "nultoleranceplan" fra 2006, at der ikke længere som udgangspunkt skal gives en bøde, første gang en butik overtræder en regel, men kun i gentagelsestilfælde. Det var ellers nultoleranceplanens omdrejningspunkt, at en klar overtrædelse af en klar regel skulle medføre en bøde allerede første gang.

Man skal selvfølgelig også lytte til, hvordan systemet fungerer derude. Og hvis det handler om noget papirmæssigt, så mener jeg godt, man kan drøfte og måske også ændre det.

Christian H. Hansen
Tidl. fødevareordfører (DF)

"Reaktionerne fra erhvervet har vist mig, at oplevelsen er, at man gik for langt med nultoleranceplanen. Vi kan også tydeligt mærke, at der er mange flere konflikter, og derfor vil vi have noget bedre balance og mere rimelighed ind i tingene," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen i dag til Altinget.dk.

Lettere egenkontrol
Siden nultoleranceplanen blev gennemført, har der lydt et stadig højere kor af kritik fra fødevareerhvervet. De butiksdrivende har klaget over urimeligt rigide og ufleksible regler, der har givet bøder på 10.000 kr. eller mere til butikker, der f.eks. har glemt at sætte et kryds i egenkontrolrapporten eller har hængt den et forkert sted.

Hvis fødevareministerens plan bliver til virkelighed, vil kravene til især egenkontrollen imidlertid blive kraftigt forenklet. Således vil butikker fremover kun skulle føre egenkontrol for de ting, der har direkte betydning for fødevaresikkerheden. Det vil f.eks. ikke længere skriftligt skulle dokumenteres, at medarbejdernes personlige hygiejne, holdbarhedsmærkningen af fødevarer og den generelle rengøring er kontrolleret.

Derudover vil en forkert ophængt kontrolrapport for fremtiden blive klassificeret som en bagatel, der ikke medfører nogen sanktion, og som nævnt vil bøder kun blive taget i anvendelse i gentagelsestilfælde, med mindre der er særligt skærpende omstændigheder.

Spørgsmål om fødevaresikkerheden
Folketingets fødevareordførere blev orienteret om planen på et møde i Fødevareministeriet i sidste uge. De tager umiddelbart positivt imod planen, men ønsker sikre garantier for, at det ikke kommer til at gå ud over fødevaresikkerheden.

"Hvis vi stadig kan have en høj fødevaresikkerhed og bruge ressourcerne på en bedre måde, så står jeg ikke i vejen for at slække på nogle af de her ting - også bødestørrelserne. Men ministeren skal levere en dokumentation for, at der ikke er behov for den dokumentation og kontrol, hun vil skære væk," siger Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen.

Samme toner lyder fra både Enhedslistens Per Clausen, SF's Kristen Touborg - og selv Dansk Folkepartis tidligere fødevareordfører Christian H. Hansen, der i sin tid satte sin eget politiske liv på spil i et dramatisk opgør med forbrugerminister Lars Barfoed for at få nultoleranceplanen igennem, er positiv:

"Man skal huske på, at vi indførte nultoleranceplanen, fordi der var kaos på området. Men man skal selvfølgelig også lytte til, hvordan systemet fungerer derude. Og hvis det handler om noget papirmæssigt, så mener jeg godt, man kan drøfte og måske også ændre det. Men der skal kraftige argumenter på bordet, og det må aldrig gå ud over den danske forbruger," siger Christian H. Hansen.

Imod spareprojekt
Både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten understreger dog, at planen ikke må ende som et spareprojekt. Hvis der spares ressourcer på kontrollerne i nogle butikker, skal de krone for krone bruges andre steder i fødevarekontrollen:

"Det er jo lidt sjovt, at vi for et år siden fik tudet ørerne fulde af, hvor eminent det her system er, når det nu pludselig skal laves om. Men jeg vil ikke afvise at kigge på det - bare det ikke ender med, at vi skal spare penge. Hvis vi kan spare noget et sted, skal fødevaresikkerheden styrkes på andre områder," siger Kristen Touborg fra SF.

Derudover er venstrefløjen også betænkelig ved den del af planen, der vil fritage "lavrisikovirksomheder" som f.eks. kiosker uden kølevarer og frugt- og grønthandlere fra kravet om at udføre egenkontrol uden samtidig at sætte den offentlige kontrolfrekvens op.

"Da vi lavede aftalen om fødevarekontrollen sidste år, blev vi belært om velsignelsen ved skriftlighed, og derfor accepterede vi en mere begrænset kontrol i visse butikker. Men hvis man nu vil erstatte den skriftlighed med mundtlighed uden at erstatte det med noget andet, er jeg noget betænkelig ved det," siger Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen.

Kjer lover høj fødevaresikkerhed
Fødevareministeren forsikrer imidlertid om, at fødevaresikkerheden fortsat vil stå øverst på dagsordenen:

"Jeg kan jo selvfølgelig ikke udstede nogen garantier, men jeg kan forsikre partierne om, at vi fortsat vil slå hårdt ned, hvis der er overtrædelser, der går ud over fødevaresikkerheden. I virkeligheden handler det om at gøre kontrollen mere målrettet. Hvis der er et alvorligt lovbrud, kommer konsekvensen med det samme, men hvis det bare er en uforsætlig fejl, der har med papirarbejde og bureaukrati at gøre, så giver vi en advarsel i stedet," siger Eva Kjer Hansen.

Alle Folketingets partier er del af det store forlig på fødevareområdet fra 2007 og skal derfor høres i sagen. Der er nye drøftelser den 8. oktober, og fødevareminister Eva Kjer Hansen håber at kunne nå til enighed om en ændret fødevarekontrol i løbet af efteråret.

Dokumentation

FAKTA:

Sådan vil Eva Kjer Hansen ændre fødevarekontrollen:

Kiosker, frugt- og grønthandler og visse transportører skal kunne undlade at udføre egenkontrol. Reglerne skal naturligvis stadig overholdes, men kontrolfrekvensen fra myndighederne forbliver den samme.

Ingen fødevarevirksomheder behøver at føre egenkontrol med områder, der ikke har direkte betydning for fødevaresikkerheden.

Agenturhandlere skal kontrolleres efter behov.

Vinimportører skal kun kontrolleres hvert andet år mod hvert år i dag.

Flere kontrolbesøg skal kunne anmeldes på forhånd, især hvor der er komplicerede egenkontrolprogrammer.

Smiley'erne skal kunne videreføres ved ejerskifte, så en ny ejer f.eks. kan overtage den tidligere ejers elitesmiley. I dag skal den nye ejer selv have fire glade smileyer i træk.

Der skal ikke længere sanktioneres i førstegangstilfælde, hvis kontrolrapporten er ophængt forkert, med mindre det er en åbenlys omgåelse.

Nultolerance-instruksen ophæves, så bøder i reglen kun bruges ved gentagelser eller ved særligt skærpende omstædnigheder.

Bødestørrelserne for små virksomheder med en lille omsætning sættes ned.
Der skal kunne sælges flere typer fødevarer ved selvbetjening, f.eks. varme retter.
Det skal være lettere at anvende private køkkener i forbindelse med kirke- og foreningsarrangementer.

Det skal være lettere for en virksomhed at blive registreret eller autoriseret.
Det skal ikke længere være nødvendigt for private madudbringningsordninger til ældre at mærke produktet direkte.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Christian H. Hansen

Formand, sekretariatsleder og redaktør, Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, fhv. MF (DF og løsgænger)
sygehjælper (Forsvaret 1983)

0:000:00