Concito og Dansk Energi vil have stabile kvotepriser

DEBATOPLÆG: Concito og Dansk Energi opfordrer i et fælles debatoplæg til at stabilisere CO2-kvotepriserne for næste periode.
Ida Skytte

EU burde lægge en bund- og toppris på CO2-kvoter, der matcher det nuværende regelsæt, lyder det i et fælles budskab fra tænketanken Concito og Dansk Energi. Dermed sikrer man samlet en mere stabil kvotepris i den næste kvoteperiode fra 2013-20. 
 
"Det nuværende kvotesystem har indlysende svagheder, men det er en realitet og bliver et afgørende virkemiddel for EU de næste ti år i forhold til at nå målsætningerne inden for energisektoren og den tunge industri. Hvis kvotepriserne hopper for meget op og ned, bliver der ikke investeret i energibesparelser og vedvarende energi, og det risikerer at lægge en alvorlig bremse på udviklingen. Derfor er der brug for at stabilisere priserne," siger Concitos formand, Martin Lidegaard, i en pressemeddelelse.
 
Ikke et fælles politikpapir
Oplægget fra de to organisationer er ikke et fælles politikpapir, men et debatoplæg, understreger de. Et oplæg, hvis mål er at belyse fordele og ulemper ved et sådant "bånd" på kvoteprisen, herunder fordele og ulemper ved kvoter frem for en egentlig CO2-afgift, "der ud fra et rent økonomisk synspunkt sandsynligvis ville være at foretrække," som det hedder i pressemeddelelsen.

Men ved at indføre en bund- og en toppris for kvotesystemet, tilnærmer man det en CO2-afgift. Og det er ifølge Lidegaard ikke den eneste fordel ved ideen:
 
"Den største fordel ved forslaget er, at kvotesystemet allerede er vedtaget af de 27 lande, og derfor er en justering helt realistisk. Den anden store fordel er, at kvotesystemet - i modsætning til en CO2-afgift - kan sætte et absolut mål for den CO2-reduktion, man ønsker. Det bliver helt afgørende frem mod 2020, fordi de globale udledninger skal toppe omkring 2015, hvis kloden skal undgå det såkaldte "tipping point" i den globale opvarmning."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00