Løkke vil afbureaukratisere det offentlige

ÅBNINGSTALE: Den offentlige sektor skal slankes for regler. Det var et af budskaberne, da Lars Løkke åbnede det nye folketingsår.
Marie Louise Gørvild

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kl. 12 holdt sin første åbningstale i Folketinget, var det med et løfte om afbureaukratisering af den offentlige sektor.

"Vi skal passe på, at vi ikke sætter tingene så meget i system, at vi bremser virkelysten. Vi skal derimod vise de offentligt ansatte tillid under ansvar," sagde Lars Løkke Rasmussen fra Folketingets talerstol.

Regeringen fremlægger i dag 105 konkrete forslag til forenklinger af de store velfærdsområder som folkeskolen, dagtilbud, ældre, handicappede og integration. En af de centrale indsatser bliver på plejehjemmene, hvor der skal være færre lovpligtige kommunale tilsyn. Som ordningen er i dag, skal kommunerne komme på ét uanmeldt og ét anmeldt besøgt hvert år. Dertil kommer embedslægen på ét uanmeldt besøg om året. Derudover får folkeskoler lempeligere regler for elevplaner og skal registrere og indberette mindre.

Ingen støtte fra DF
Dansk Folkeparti meldte dog allerede inden åbningstalen klart ud, at de ikke støtter regeringens planer om afbureaukratisering.

"Det er en dårlig idé at fjerne de lovpligtige tilsyn. Vi skal heller ikke oversælge afbureaukratisering, for der er faktisk udmærkede regler, som fungerer som en beskyttelse af borgerne, og de skal bevares," siger socialordfører Martin Henriksen (DF) til TV2.dk.

Velfærd og straf
Lars Løkke Rasmussen påpegede i sin åbningstale, at regeringen vil skærpe indsatsen mod ungdomskriminalitet. Det sker ved at sænke den kriminelle lavalder med ét år til 14 år. Samtidig oprettes ungdomsdomstole, hvor dommere er uddannede til sager mod børn og unge under 18 år. Hermed imødekommer statsministeren den seneste tids debat om bandekriminalitet. Statsministeren ser samtidig bort fra, at Ungdomskommissionen har frarådet at sænke lavalderen.

Det var overordnet velfærdstemaer i en tid med økonomisk krise, der prægede statsministerens tale. Udover mindre bureaukrati vil regeringen fokusere på ungdomsledighed. Det sker ved at afsætte 1 mia. kr. til en ekstraordinær indsats for flere praktikpladser. Regeringen vil i morgen fremlægge de nærmere detaljer for et udspil, der er målrettet unge under 18 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse eller har fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00