Åben krig mellem Energistyrelsen og Dansk Energi

STRID: Energistyrelsen beskylder Dansk Energi for at skade kampen for at spare på energien. Dansk Energi bider igen.
Dansk Energi skader energispareindsatsen, lyder det i et opsigtsvækkende angreb fra Energistyrelsen.
Dansk Energi skader energispareindsatsen, lyder det i et opsigtsvækkende angreb fra Energistyrelsen. Foto: Colourbox
Ida Skytte

Vildledende. Skadelig indsats. Halve sandheder.

Det fyger med hårde beskyldninger mellem Energistyrelsen og Dansk Energi. Den opsigtsvækkende strid startede tirsdag, da styrelsen udsendte en pressemeddelelse, hvori Dansk Energi beskyldes for at skade energispareindsatsen.

Sagens kerne er diskussionen om, hvorvidt det nytter noget klimamæssigt i forhold til CO2-kvotesystemet, når danskerne eksempelvis slukker lyset eller skruer ned for varmen.

"Brug løs"
"Hvis vi skal tro direktør Lars Aagaard, Dansk Energi, er det helt ligegyldigt for miljøet, når danskerne sparer på strømmen. For resultatet bliver ikke mindre CO2-udledning, men bare lidt billigere kvoter på EU's kvotemarked. Det samme gælder ifølge Dansk Energi også indsatsen i de bygninger, der får fjernvarme. Brug løs, synes det nye budskab at være fra energiselskabernes brancheforening. Men dermed er Dansk Energi på kollisionskurs med den Energispareaftale..." lyder det i indledningen af pressemeddelelsen, hvis afsender er pressechef Ture Falbe-Hansen.

Uholdbart af en offentlig myndighed
Svaret på den - for en styrelse - usædvanlige pressemeddelelse kom prompte.

"Energistyrelsen fremfører i pressemeddelelsen en række postulater, som Dansk Energi finder sig nødsaget til at korrigere. For det første skriver Energistyrelsen "Brug løs, synes det nye budskab at være fra energiselskabernes brancheforening". Dette har Dansk Energi på intet tidspunkt givet udtryk for, og det er helt uholdbart, at en offentlig myndighed på denne måde lægger Dansk Energi ordene i munden," lyder det på danskenergi.dk.

"Vi ønsker at lave konkrete energibesparelser hos forbrugerne, som disse får glæde af, fordi energiregningen falder, og vi gør os uafhængige af olie fra Mellemøsten mv. Men vi skal ikke proppe besparelser ned i halsen med "feel good" argumenter, som ikke har hold i sandheden. Det må vi så lade andre om," lyder modangrebet fra Lars Aagaard i svaret.

Oplysninger går tabt
I Energistyrelsen er pressechefen godt klar over, at det er usædvanligt for en offentlig myndighed at gå ind med den slags pressemeddelelser. Men i dette tilfælde har man set sig nødsaget til det.

"Vi har været kede af at se udsagn om, at det er ligegyldigt at gøre noget i forhold til energibesparelser, så snart det sker inden for den kvoteomfattede sektor. Det giver et signal til forbrugerne, som er i modstrid med, hvad vi gerne vil have dem til. Og der bliver betalt millioner af kroner både fra energiselskabernes og fra vores side til at fortælle forbrugerne, at de bør gøre noget," siger Ture Falbe-Hansen.

Han forklarer, hvorfor Dansk Energis argumentation i hans øjne er forkert:

"Det er rigtigt, at når man har en kvoteordning og udmelder kvoter fra 2008-2012, så er der lagt låg over, hvor meget virksomheder og elproducenter må udlede. Og der er det rigtigt, at effekten af, at man bruger mindre, i første omgang er, at kvoterne bliver solgt andre steder i EU. Men der kommer jo stramninger i næste periode, fordi vi sparer på energien."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Aagaard. Men i en skriftlig kommentar siger afdelingschef Lars Hansen, Dansk Energi:

"Det er ærgerligt, at debatten ikke kan holdes på sporet. Så lad mig understrege det endnu engang: Dansk Energi ser gerne, at danskerne sparer på strømmen, og vi anerkender, at bliver vi mere energieffektive, øger det sandsynligheden for, at kvoreloftet med tiden strammes. På det punkt er vi jo fuldstændig på linje med Energistyrelsen, og det virker en smule unødvendigt at skabe en kunstig konflikt på det punkt."

"Vores mål var at skabe en debat om samspillet mellem vores individuelle ageren og klimaet, så flere af danskerne med tiden kan skelne mellem, hvad der virker her og nu, og hvad der virker på den lange bane. Men vi må jo bare tage til efterretning, at den debat mener Energistyrelsen ikke er nødvendig." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ture Falbe-Hansen

Pressechef, Energistyrelsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)









0:000:00