Bertel Haarder: Sløve unge har brug for fast hånd

INTERVIEW: Det er den rette konsekvens at sanktionere unge uden uddannelse, selv om regeringsrapport konkluderer, at sanktionen ikke bliver brugt og ikke virker, mener Bertel Haarder (V).
Anders Heissel

Unge, der ikke er i arbejde eller i uddannelse, skal have hammeren af systemet. For hvis man bruger sin sunde fornuft, skal der være sammenhæng mellem de forpligtelser, man giver unge, og sanktionen, hvis den unge ikke lever op til forpligtelsen.

Det mener undervisningsminister Bertel Haarder (V), selv om en rapport, som regeringen selv bestilte for at evaluere den nuværende sanktion over for børn i folkeskolen, ellers konkluderer, at sanktionen hverken er brugt meget eller har nogen præventiv effekt.

Men det gør ikke det store indtryk på Bertel Haarder, at 80 procent af de kommunale chefer mener, at sanktionen ikke har en præventiv virkning på forældrene og deres børn.

"Grundlæggende vil vi indføre sanktionen af nøjagtig samme grund, som vi har gjort over for de undervisningspligtige børn og unge: Det er vigtigt, at man tydeligt kan sige til forældrene og deres børn, at det er en forpligtigelse, at børn går i skole, og der er en sanktion, hvis man ikke gør det. Og nu vil vi så indføre en regel, der betyder, at unge mellem 15-17-årige enten skal være under uddannelse eller have et job. Det er helt den samme argumentation som den nuværende regel," siger Bertel Haarder.

Og hvis Bettina Post (formand for socialrådgiverne, red.) skal bestemme alting, bliver samfundet jo fuldstændigt konsekvensløst.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Hvorfor indføre en sanktion, som på et år bliver brugt 32 gange i 16 kommuner, og som tilmed ikke har en præventiv effekt ifølge kommunale chefer?

"Jeg har fået et brev fra vejlederne, som beskriver, hvor god produktionsydelsen er, netop fordi unge får den som en anerkendelse, hvis man kommer, og man ikke får den, hvis man ikke kommer. Det er godt eksempel på, at økonomiske incitamenter virker. Jeg tror, det betyder noget signalmæssigt, fordi det understreger forpligtelsen, som samfundet har pålagt eleven," siger Bertel Haarder.

Men hvorfor indføre sanktionen, som kommunerne, der skal bruge sanktionen, ikke bruger, og ikke mener har nogen effekt?

"Det kan være, at den ikke bruges på den rigtige måde, eller at reglen ikke er trængt igennem i kommunerne. Og hvis Bettina Post (formand for socialrådgiverne, red.) skal bestemme alting, bliver samfundet jo fuldstændigt konsekvensløst. Så skal man have uddannelsesstøtte, selv om man holder op med at studere, og man skal have produktionsydelse, selv om man ikke kommer i produktionsskolen. For det er sikkert de svageste, der falder fra, og derfor skal de have det hele, selv om de falder fra. Der kan enhver sige med sin sunde fornuft, at det er uholdbart."

Men det er kommunale ledere og ikke sagsbehandlere, der mener, at sanktionen ikke har nogen præventiv effekt?

"Man skal jo også bruge sin sunde fornuft. Og jeg lytter meget opmærksomt på, hvad vejlederne siger om, at produktionsydelse virker, fordi man får den som en anerkendelse, og hvis man ikke får den, så er det en konsekvens," siger Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Bettina Post

Fhv. formand, Dansk Socialrådgiverforening, borgerrådgiver, Høje-Taastrup Kommune, brevkasseredaktør, Familie Journal
socialrådgiver (København, 1988)

0:000:00