Skatteregning på vej til pensionskunder

PENSIONSBESKATNING: De kundeejede pensionskasser får en ekstra skatteregning, når ny pensionsbeskatningslov træder i kraft. Skatteministeren vil ikke ændre reglerne - men det er et løftebrud, mener oppositionen.
Omlægningen af skatten på pensionsafkast vil betyde en ekstra skat for pensionskunder i kundeejede selskaber, advarer branchen.
Omlægningen af skatten på pensionsafkast vil betyde en ekstra skat for pensionskunder i kundeejede selskaber, advarer branchen.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Pensionskunderne i de kundeejede pensionsselskaber skal grave endnu dybere i lommerne, når der efter nytår skal betales skat efter en ny lov om beskatning af pensionsafkast.

Med ændringerne i loven er det nemlig ikke længere muligt for pensionsselskaberne at få et fradrag i den danske skat på pensionsafkast for de beløb, som de allerede har betalt i kildeskat i andre lande for deres udenlandske afkast.

Det er uretfærdigt, fordi den nye pensionsafkastbeskatningslov dermed ikke bliver provenuneutral for staten, sådan som den skulle have været, og fordi der med den nye lov indføres en forskelsbehandling på de kundeejede og de bankejede pensionsselskaber, mener pensionsselskabernes brancheforening Forsikring & Pension.

"Selv om det ikke er tilsigtet, betyder det, at det især vil gå ud over de medlemsejede pensionsselskabers kunder. Det er ofte dem med relativt beskedne pensionsordninger, der er kunder her - og det bliver altså dem, der må imødese en hårdere beskatning. Det er uretfærdigt," siger vicedirektør i Forsikring & Pension Carsten Andersen.

Staten får derimod et større afkast, end de gjorde i det gamle system. Det er uheldigt, fordi det er i strid med ministerens tilsagn, og fordi der er en social skævhed i beskatningen.

Torben Möger Pedersen
Adm. direktør i PensionDanmark

EU-dom skaber to skattesubjekter
Problemet er opstået, fordi Danmark som følge af en EU-dom er forpligtet til at flytte beskatningen af pensionsafkastene fra pensionsselskabet til den enkelte kunde i selskabet. Tidligere har pensionsselskabet kunnet fradrage den udenlandske kildeskat i sin egen danske pensionsafkastskat, men efter lovændringen vil den udenlandske og den danske skat teknisk set blive opkrævet af to forskellige skattesubjekter - henholdsvis selskabet og kunden.

Fra 1. januar har pensionsselskaberne derfor ikke nogen pensionsafkastskat at modregne den udenlandske skat i. De bankejede pensionsselskaber vil fortsat kunne trække den fra i deres danske selskabsskat - men da de kundeejede selskaber ikke betaler selskabsskat, har de heller ikke denne mulighed.

Forsikring & Pension anslår, at lovændringen vil ramme i hvert fald 7 forskellige pensionsselskaber allerede fra 2010. Et af dem er PensionDanmark, der bl.a. varetager pensionsordninger for transportsektoren, byggeriet og rengøringsbranchen.

Administrerende direktør Torben Möger Pedersen mener, at op mod 1,3 mio. danske pensionskunder risikerer at blive ramt:

"Vi har opgjort det forventede tab til omkring 1 mia. kr. i kapitalværdi - altså hvis man tilbageregner værdien af de merskatter, vi skal betale. Staten får derimod et større afkast, end de gjorde i det gamle system. Det er uheldigt, fordi det er i strid med ministerens tilsagn, og fordi der er en social skævhed i beskatningen. Vi mener, Folketinget bør justere loven, inden den træder i kraft," siger Torben Möger Pedersen.

Kristian J. pålagt at finde "brugbar løsning"
Folketinget vedtog den nye lov om pensionsbeskatningen allerede i december 2007, og også dengang gjorde pensionsbranchen opmærksom på problemet. Skatteminister Kristian Jensen (V) mente imidlertid dengang, problemet ville løse sig selv, fordi EU arbejder hårdt på helt at fjerne medlemslandenes mulighed for at opkræve kildeskat af afkast fra udenlandske selskaber, og fordi Danmark løbende gør det samme, når der indgås nye dobbeltbeskatningsoverenskomster med andre lande.

Kristian Jensen sagde således under førstebehandlingen, at han forventede, at "problemstillingen her er om ikke helt elimineret, så i hvert fald meget, meget kraftigt reduceret" - og et stort flertal i Folketingets skatteudvalg bestående af alle partier undtagen Enhedslisten noterede sig oven i købet i betænkningen til loven, at skatteministeren ville tage initiativ til en brugbar løsning inden udgangen af 2009, "så snart det måtte vise sig, at regeringens nævnte forventninger ikke opfyldes, og der ikke vil ske en væsentlig reduktion af den nævnte økonomiske dobbeltbeskatning".

Ifølge Forsikring & Pension er problemet imidlertid ikke blevet reduceret siden. Tværtimod er tendensen, at flere og flere penge investeres i udlandet, hvorved problemet øges. Men skatteministeren henholder sig i dag til, at han fortsat forventer, at problemet vil blive løst på et tidspunkt i fremtiden:

"Jeg har taget det op til vurdering senest i september 2009, og har i den forbindelse vurderet, at det fortsat kan forventes, at problemet vil blive væsentligt reduceret under hensyn til udviklingen i bl.a. traktatkrænkelsessagerne og på området for indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster," skriver Kristian Jensen i en mail til Altinget | Skat.

Oppositionen: Klart løftebrud
Det er imidlertid ikke godt nok, mener både SF og Socialdemokraterne. SF's skatteordfører Jesper Petersen kalder det et "klart løftebrud" fra skatteministeren, hvis ikke der gøres noget ved problemet nu:

"Det har fra starten været meningen, at pensionskasserne skulle være ligestillede. Nu er det især fagbevægelsens pensionskasser, der bliver ramt. Der står sort på hvidt i betænkningsbidraget, som også er afgivet af V og K, at han skal gøre noget - og det vil jeg holde Kristian Jensen op på," siger Jesper Petersen.

Han får følgeskab af Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup:

"Hvis problemet stadig er reelt, må skatteministeren leve op til sit løfte. Han har stadig en mulighed for at gøre det af sig selv - men der er noget, der tyder på, at vi i udvalget bliver nødt til at holde ham fast på, hvad han har sagt," siger Nick Hækkerup.

Dansk Folkepartis skatteordfører Mikkel Dencker kalder det "uheldigt, hvis der skabes yderligere ulighed i pensionsbeskatningen", og vil nu bede skatteministeren redegøre for sagen i Skatteudvalget.

Dokumentation

DET HAR DE SAGT:

Skatteminister Kristian Jensen (V) under førstebehandlingen af lovforslaget 30. november 2007:

"Så jeg mener, at den forligskreds, der nu er samlet omkring lovforslaget her, bør sætte sig ned, når vi kommer til slutningen af 2009 og reglerne skal til at træde i kraft, for at vurdere, hvorvidt der reelt er noget problem tilbage. Såfremt der er et problem tilbage, skal vi vurdere, om der er en brugbar løsning."

Folketingets skatteudvalg (alle partier undtagen Enhedslisten) i betænkningen over lovforslaget, afgivet 5. december 2007:

"Flertallet har med tilfredshed konstateret, at skatteministeren har tilkendegivet, at der for visse pensionsselskaber er et problem med en i økonomisk henseende mulig dobbeltbeskatning af udbytter fra investeringer i udenlandske aktier, og at regeringen er indstillet på at tage problemstillingen op til vurdering senest i 2009, inden lovforslaget træder i kraft for de danske selskaber.

Skatteministeren har i sin kommentar til PensionDanmark og PFA Pension i bilag 7 til lovforslaget tilkendegivet, at regeringen forventer, at det nævnte problem vil være væsentligt reduceret under hensyn til udviklingen i bl.a. traktatkrænkelsessagerne og på området for indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster.

Flertallet har noteret sig, at skatteministeren, så snart det måtte vise sig, at regeringens nævnte forventninger ikke opfyldes - og der således ikke vil ske en væsentlig reduktion af den nævnte økonomiske dobbeltbeskatning - uden ophold vil tage initiativ til inden for rammerne af EU-retten at søge en brugbar løsning for de berørte selskaber inden udgangen af 2009, således at drøftelser herom indledes senest efter sommerferien i 2009."

Skatteminister Kristian Jensen i skriftligt svar til Folketingets skatteudvalg 30. september 2009:

"Det er fortsat min forventning, at problemet vil blive væsentligt reduceret. På denne baggrund mener jeg ikke,at det er oplagt at søge en løsning på et problem af begrænset aktuel størrelse og formentligendnu mindre fremtidig størrelse gennemført med den mulige konsekvens, at Danmark vialempelse for udenlandske kildeskatter her og nu kommer til at betale skat til udlandet."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00