Ordførernes ønskeliste til Eva Kjer

JULEGAVE: Ny landbrugslov, forbud mod bisphenol-A og strategier for CO2-reduktioner i landbruget. Det er en række af de juleønsker, ordførerne har til ministeren.
Foto: colourbox.com
Gennem hele året har det ikke skortet på kritik, ideer, input og forslag fra fødevareordførerne. Men hvad ville de egentlig ønske sig, hvis fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ville opfylde deres største juleønske? 

René Christensen (DF):
<img align="left" src="@nyimg=5387@" />"Jeg kunne godt ønske mig, at fødevareministeren garanterede, at der ikke kommer nogle uheldige sager fra Fødevarestyrelsen i det næste år. Der har jo desværre været en del dårlige sager fremme på det sidste. Jeg ser gerne, at Fødevarestyrelsen fungerer som en vagthund for en høj moral på fødevareområdet ude i samfundet. Flere gange har det desværre vist sig, at det har været pressen, der har ageret vagthund. Det er ikke den vej, det skal føre. Vi skal have en Fødevarestyrelse, der er udfarende. Den skal være fremme i skoene, og være i stand til at se den udvikling, der er i gang," siger René Christensen fra Dansk Folkeparti.

Bente Dahl (R):
<img align="left" src="@nyimg=1336@" />"Allermest ønsker jeg mig, at Eva Kjer Hansen tog fat på den nye landbrugslov og sørgede for, at vi ikke får ophævet bopælspligten. Ved at beholde bopælspligten sikrer vi et mangfoldigt liv i landdistrikterne. Jeg frygter at landbrugsloven vil ødelægge diversiteten på landet yderligere, og det er den forkerte vej at gå, siger De Radikales Bente Dahl.

"Jeg ønsker mig også, at hun ville få stoffet bisphenol-A forbudt. Det vil jeg kæmpe for, at hun går med til at forbyde, for det er det eneste rigtige. Jeg synes, at hun har en rigtig dårlig sag," slutter hun.

Knud Kristensen (K):
<img align="left" src="@nyimg=4041@" />"Jeg ønsker at Eva Kjer Hansen vil fortsætte afbureaukratiseringen - altså en fortsat forenkling af vores lovgivning. Og så ønsker jeg, at hun må få held til ikke at indføre mere snerrende lovgivning i dansk landbrug. Heldigvis har fødevareministeren allerede formået at få bragt end del af de forskellige bureaukratiske regelsæt til ophør," siger Konservatives fødevareordfører Knud Kristensen.

Foto:
Foto:
Foto: www.socialdemokraterne.dk
Foto:

"Desuden så jeg gerne, at hun fik bragt orden i smiley-systemet. Det skal være en sober ordning, sådan at der ikke er nogen virksomheder, der risikerer at få en sur smiley for en lille detalje. Det er krænkende for vores erhverv at give en sur smiley for krav, der er fuldstændig urealistiske at overholde," mener han.

Bjarne Lauststen (S):
<img align="left" src="@nyimg=3444@" />"Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde en minister, der var mere samarbejdsvillig og ikke så krigerisk for krigens skyld. Jeg kunne godt tænke mig at hun lyttede mere, og at hun var mere på forbrugernes side, end at hun er på industriens side. Jeg synes at hun vælger forkert. Det har hun gjort i et par sager - senest i bisphenol-A-sagen - hvor hun ikke vil følge Folketingets flertal. Jeg har svært ved at se hvad hun vil opnå med det," siger Socialdemokraternes Bjarne Lauststen.

Foto:
Foto: www.venstre.dk
Foto:
Foto: Dansk Folkeparti

"Desuden er det heller ikke hende, der afslører fødevareskandalerne - det er medierne. Jeg har kaldt hende for en brandbil - hun kommer og slukker branden. Men det ville jo være bedre med noget mere forebyggelse. Problemet er, at hun ser tingene for sent. Jeg kunne ønske mig en større dialog og bedre inddragelse af hele Folketinget i disse her sager. Det ville jo være at foretrække, hvis hun fulgte et folketingsflertal," slutter socialdemokraten.

Henrik Høegh (V):
<img align="left" src="@nyimg=4827@" />"Der er to ønsker på min ønskeseddel. Det første er, at fødevareministeren og regeringen holder skarpt øje med Fødevarestyrelsens nye set-up. Det er vigtigt, at der bliver fulgt op - eksempelvis på de nye kvalitetskampagner. Med dem skal vi undgå nye sager om dårlig fødevaresikkerhed og snyd, som gør forbrugerne usikre," mener Henrik Høegh fra Venstre.

"I forhold til reduktion af CO2 er landbruget både en del af problemet og en del af løsningen. Mit andet ønske er derfor, at vi får den rigtige kombination af landbrug og de tilknyttede erhverv, sådan at landbruget både kan være fødevareproducenter og være leverandører af vedvarende energi. Oven på klimatopmødet bliver det en stor udfordring at finde de rigtige kombinationer, for der findes et stort behov for begge dele. Kombinationen er noget som ministeren og regeringen i fællesskab skal finde frem til," siger Henrik Høegh.

Kristen Touborg (SF):
<img align="left" src="@nyimg=1993@" />"Mit allerstørste ønske til Eva Kjer Hansen, er at hun laver nogle grundlæggende ændringer i L 39 - den landbrugslov, som hun har fremsat. De gode ting, der er i landbrugsloven, må ikke blive ødelagt, for den er simpelthen en grundsten i dansk landbrug. Eksempelvis har det indtil i dag været sådan, at det kun er landmænd, der kan komme ind i landbrug, men det ophæver ministeren nu. Der har altid været en regel om bopælspligt for at sikre, at der også er liv på landet," siger Kristen Touborg fra SF.

"Desuden siger hun nu, at der ikke skal være grænser for, hvor store besætninger må være. Jeg så gerne, at fødevareministeren lagde mere vægt på mellemstort landbrug - i stedet for at gøre det så stort som muligt," mener han.

Per Clausen (EL):
<img align="left" src="@nyimg=1411@" />"Jeg kunne godt tænke mig, at hun kunne beslutte sig for, at vi kunne få omstillet det danske landbrug til økologi, og at det skulle ske inden for en overskuelig årrække. Det står jo desværre i fuldstændig modsætning til, hvad fødevareministeren foretager sig nu. Hun forringer vilkårene for forskning i økologi og laver en landbrugslov, som sandsynligvis resulterer i endnu større industrilandbrug, der giver problemer for miljøet og dyrevelfærden. Derfor beder jeg hende om at lave det fuldstændig om og satse på økologi. Det er det, der skal til for at få skabt en udvikling i Danmark, som kan skabe beskæftigelse i lokalområderne. Samtidig kan det give bedre miljø og bedre dyrevelfærd, samt skabe reduktioner i landbrugets klimabelastning," siger Enhedslistens Per Clausen.

Villum Christensen (LA):
<img align="left" src="@nyimg=5677@" />"Jeg ønsker, at fødevaremyndighederne bliver bedre til at tage sig af de reelle problemer, og ikke bruger tid på at forfølge borgere, der holder åbne møder i hjemmet og ikke har lov til at servere hjemmelavede boller uden at blive kriminaliseret. Det skete eksempelvis for Anders Samuelsen på dagligstuemøderne under den kommunale valgkamp i Horsens," siger Villum Christensen fra Liberal Alliance.

"Med andre ord bør ministeriets bureaukratiske og rigide systemer gennemgå en "sund fornuft"-test, fordi der er rigtig mange alvorlige problemer, det er værd at bruge denne spildtid på," slutter Villum Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Bente Dahl

Fhv. MF (R), formand for menighedsrådet Marmorkirken, bestyrelsesmedlem for Forhenværende Folketingsmedlemmers Forening
musikpædagog (Vestjysk Musikkonservatorium 1981), bioanalytiker (1969)

0:000:00