Oppositionen: Regeringen svigter økologien

ØKOLOGI: Mens Danmark udnævnes til Årets Økologiske Land 2009, kritiserer oppositionen regeringen for at være inaktiv og mangle målsætninger for dansk økologi. Eva Kjer Hansen (V) afviser kritikken.
Eva Kjer Hansen afviser oppositionens kritik. Hun mener, det går rigtig godt for økologien i Danmark.
Eva Kjer Hansen afviser oppositionens kritik. Hun mener, det går rigtig godt for økologien i Danmark.Foto: www.fvm.dk

Ministeren siger en hel masse, men samtidig giver hun ikke økologerne vilkår, som gør, at økologisk landbrug kan fremmes. Jeg efterlyser handling fra hendes side.

Bente Dahl (R)
Fødevareordfører

Fødevareminister Eva Kjer Hansen er i Tyskland for at deltage i kåringen af Danmark som Årets Økologiske Land 2009. Det sker til verdens største økologimesse, BioFach, der afholdes i disse dage i Nürnberg.

Messeledelsen har valgt Danmark med begrundelsen, at det er et foregangsland, der i fremtiden vil indtage en vigtig rolle på det økologiske marked.

Oppositionen er imidlertid uenig, og ordførerne er langtfra tilfredse med regeringens nuværende politik på området.

"Hvis man ønsker mere økologi, må man være aktiv. Det er regeringen ikke. Den er inaktiv i stedet for," siger SF's fødevareordfører Kristen Touborg, som bakkes op af ordførerne fra Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten.

"Opbakningen til økologi skal ske meget mere systematisk, end ministeren gør det nu. Hun siger en hel masse, men samtidig giver hun ikke økologerne vilkår, som gør, at økologisk landbrug kan fremmes. Jeg efterlyser handling fra hendes side," siger Bente Dahl (R).

Det går rigtig godt
Eva Kjer Hansen er uforstående over for kritikken.

"Det afviser jeg fuldstændigt. Jeg ved ikke, hvad de forstiller sig, der yderligere skulle ske. Vi har nogle rigtig gode rammer i forhold til omlægningen af økologi og har taget en række spændende initiativer. Sagen er jo, at det går rigtigt godt for den økologiske udvikling i Danmark, så jeg forstår ikke kritikken," siger hun.

Billigere varer
En meningsmåling, som Altinget.dk har fået foretaget af analysebureauet A&B, viser, at 70 procent af den danske befolkning ville købe økologiske varer, hvis de kostede det samme som almindelige.

Det resultat overrasker ikke oppositionspartierne, og de ønsker alle, at der kommer flere billige økologiske varer på butikshylderne.

"Vi skal sørge for, at grundvilkårene for økologer er intakte. For at give folk lige muligheder skal man nogle gange behandle dem forskelligt. Derfor skal man bruge flere penge på økonomisk at motivere landmænd til at lægge om til økologisk produktion," siger Socialdemokraternes Bjarne Laustsen.

SF og Enhedslisten er enige, men de ser gerne, at man går endnu længere og helt fjerner momsen på økologiske fødevarer.

"Hvis man fjerner momsen, gør man produkterne mere konkurrencedygtige. Det ville være uhyre hjælpsomt, hvis regeringen gik positivt og mindre tøvende ind i det her og vurderede moms og afgifter ud fra en miljømæssig og sundhedsmæssig synsvinkel," siger Per Clausen fra Enhedslisten.

Mere EU-støtte
Oppositionen kritiserer samtidig regeringen for ikke at hjemtage flere midler fra EU's landdistriktsstøtte. De mener ikke, at regeringen bruger de muligheder, den har for at hjælpe økologiske landmænd.

Eva Kjer Hansen er lodret uenig:

"Det er ikke rigtigt, at man ikke gør nok for de økologiske landmænd. Der er gode økonomiske rammer i forhold til at lægge om til økologisk drift. Vi hjemtager kun de midler, som vi mener, at vi har behov for til de enkelte initiativer."

Hun afviser desuden oppositionens samlede målsætning om, at hele den danske fødevareproduktion på sigt skal være økologisk.

"Jeg ser gerne, at økologien udvikler sig, men det er fuldstændigt hen i skoven at ønske sig et 100 procent økologisk landbrug. Det ville have meget alvorlige konsekvenser for vores fødevareproduktion i Danmark og betyde store økonomiske tab," lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Bente Dahl

Fhv. MF (R), formand for menighedsrådet Marmorkirken, bestyrelsesmedlem for Forhenværende Folketingsmedlemmers Forening
musikpædagog (Vestjysk Musikkonservatorium 1981), bioanalytiker (1969)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

0:000:00