Regeringen vil gøre os sundere

SUNDHED: Det skal være dyrere at leve usundt, mener regeringen, der i går fremlagde et sundhedsudspil i forbindelse med Forårspakken. Men planen er for slap, mener Forebyggelseskommissionen.
Regeringen vil med sundhedsudspillet i forbindelse med Forårspakken slå et slag for en sundere befolkning.
Regeringen vil med sundhedsudspillet i forbindelse med Forårspakken slå et slag for en sundere befolkning.

Sukkerfri sodavand skal være billigere, sukkerholdige fødevarer dyrere, og fedt og cigaretter skal beskattes højere. Sådan lyder regeringens plan for, hvordan vi danskere skal blive sundere. Det vil blandt andet betyde, at halvanden liter cola bliver 45 øre dyrere og at en pakke cigaretter stiger med tre kroner.

Men kort efter at regeringen kom med sit udspil, blev det skudt ned af Forebyggelseskommissionen, der består af regeringens egne eksperter.

"Det er slet ikke ambitiøst nok, hvis man skal nå regeringens mål om, at danskerne skal leve tre år længere," siger Mette Wier, formand for kommissionen til Politiken.

Kommissionen kommer snart med sit eget bud på, hvordan man løser det problem, at 40 procent af alle sygdomme og for tidlige dødsfald skyldes rygning, for dårlig kost, alkohol og mangel på motion. Wier peger allerede nu på, at noget af det vigtigste, kommissionen vil anbefale, er at hæve afgiften på tobak - og altså mere end, hvad regeringen anbefaler.

Wier har dog lidt ros tilovers for regeringens mod til i det hele taget at pille ved afgifterne. Det så kort før jul nemlig slet ikke ud til, at regeringen ville overveje dette. Her fremlagde Wier og kommissionen data i Berlingske Tidende, der viste, at andelen af stærkt overvægtige danskere nu er oppe på 11,4 procent af befolkningen mod 5,5 procent i 1987. Dengang blev kommissionens udspil modtaget negativt af Dansk Folkeparti og Venstre. Preben Rudiengaard (V), formand for Folketingets Sundhedsudvalg, forudså nemlig, at forhøjede afgifter ville betyde kronede dage for grænsehandlen.

Men nu har regeringen altså overtaget kommissionens holdning på stort set alle områder - blandt andet med forslaget om en afgift på mættet fedt på 20 kr. pr. kilo, hvilket er præcis, hvad kommissionen foreslår.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er særdeles tilfreds med udspillet og afviser Forebyggelseskommissions kritik af for lavt et ambitionsniveau. For hvis afgifterne forhøjes mere, end hvad man i udspillet lægger op til, vil grænsehandlen stige, og det vil få konsekvenser for danskernes sundhed:

"Vi har også grænsehandlen at tage hensyn til. Hvis vi hæver afgifterne yderligere, så kører folk over grænsen og køber deres cigaretter og sodavand og tager et par kilo slik med. Så er vi lige vidt," siger sundhedsministeren til Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Preben Rudiengaard

Fhv. MF (V), borgmester, Ribe og byrådsmedlem, Esbjerg
cand.med. (Københavns Uni. 1972)

Mette Wier

Direktør, professor, DTU Management, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, næstformand, DSEBs bestyrelse
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00