Boligejere vinder mest på skattereform

RENTEFRADRAG: Trods beskæring af rentefradraget vil en boligejer i gennemsnit få mere ud af skattereformen end en lejer.
Boligejerne har samlet set ingen grund til at klage: De vil i gennemsnit få større gevinster ud af skattereformen end lejerne.
Boligejerne har samlet set ingen grund til at klage: De vil i gennemsnit få større gevinster ud af skattereformen end lejerne.
Erik Holstein

Selvom bekymringen for boligejernes økonomi er blevet det altoverskyggende tema i skattediskussionen, får den gennemsnitlige boligejer større fordel af Skattekommissionens forslag til en reform, end tilfældet er med en lejer. Det viser beregninger fra Skattekommissionen.

Både ejere og lejere får en lille økonomisk fordel ud af reformen, men mens den gennemsnitlige lejer får en fremgang på 1,9 procent af rådighedsbeløbet, får den gennemsnitlige boligejer en fremgang på 2,1 procent. Det skyldes, at boligejerne i snit har større indtægter end lejerne - og derfor får større glæde af skattelettelsen på arbejdsindkomst.

Beregningerne forudsætter, at det forkætrede forslag om sænkning af rentefradraget fra 33 til 25 procent bliver gennemført. Sker det ikke, vil forskellen mellem ejer og lejer blive betydelig større.

Skæv diskussion
Den radikale skatteordfører, tidligere økonomiminister Niels Helveg Petersen, mener på den baggrund, at diskussionen om boligejernes skatteforhold har været skæv:

"Det er forkert kun at se på virkningen af et enkelt element som beskæringen af rentefradraget. Det afgørende for den enkelte skatteyder er jo, hvad det samlede resultat af en skattereform bliver. Og ser man på det samlede resultat kommer boligejerne glimrende ud af det," siger Niels Helveg Petersen til Altinget.

Det er forkert kun at se på virkningen af et enkelt element som beskæringen af rentefradraget. Ser man på det samlede resultat, kommer boligejerne glimrende ud af det.

Niels Helveg Petersen
Skatteordfører for De Radikale

"Boligområdet er nødt til at yde et bidrag til en skattereform, og det har flere af regeringens repræsentanter også indset. Vi bliver nødt til at se fradragsreglerne, hvis vi skal have nedsat indkomstskatten," tilføjer Niels Helveg.

Afviser modsætning
Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup er en af de mest kritiske over for at røre ved boligejernes rentefradrag. Socialdemokraterne er dog samtidig optagede af, at en skattereform ikke bliver alt for skæv rent fordelingspolitisk, men Nick Hækkerup afviser, at de to synspunkter er i modstrid med hinanden:

"Når boligejerne får en lidt større gevinst, skyldes det, at der ifølge Skattekommissionens beregninger er flere boligejere, der får glæde af lettelsen af topskatten. Men vi går ikke ind for en så stor lettelse af topskatten, og dermed kan vi få en ordentlig fordelingsprofil uden at sænke rentefradraget. Det her er en samlet pakke," siger Nick Hækkerup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00