Hver tredje venter stor ledighed

MÅLING: En tredjedel af danskerne tror, ledigheden er på minimum 150.000 om et år. Regeringen mener, der bliver fokuseret for meget på negative nyheder, og vil fremme de positive sider ved krisen.
Torbjørn Næs Bertelsen

Efter godt et halvt år med finanskrise har befolkningen ikke de mest positive forudsigelser om fremtidens arbejdsløshed.

I en ny meningsmåling foretaget for Altinget af analysefirmaet A&B Analyse svarer 33 pct., at ledigheden om et år er steget til minimum 150.000 personer. Det svarer til en ledighed på ca. 5 pct. af arbejdsstyrken.

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, mener, at vælgernes spådom sagtens kan gå i opfyldelse.

"Hvis regeringen ikke kommer i gang og får sat gang i nogle offentlige investeringer, så kan spådommen sagtens gå i opfyldelse," siger Thomas Adelskov.

V: Vælgerne påvirkede af negative historier
Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, mener, at målingen er udtryk for, at borgerne i denne tid er påvirkede af nyheder i medierne. Han mener, at der bliver fokuseret på de negative nyheder, og at det smitter af på folk, når de skal svare.

"Som almindelig borger kan man jo ikke have et fuldkomment billede af, hvordan situationen er. Man bliver påvirket af det, man hører eller ser i medierne. Det er jo klart, at medierne nu fokuserer på afskedigelserne. Men det har desværre den konsekvens, at krisen kan blive selvforstærkende," siger Jens Vibjerg.

"Hvis man kun tager det, der bliver skrevet, som udtryk for virkeligheden, så bliver man klart påvirket i negativ retning. Derfor må vi gøre mere for at få fortalt de positive historier, som også er derude. Blandt de gode nyheder er der jo også det nyåbnede Legoland Lalandia i Billund, hvor der netop nu er masser af stillinger at få."

Fakta

Fakta om meningsmåling:

Hvor høj er arbejdsløsheden om et år?

Den er faldet
8,1 pct.

Den er steget til 100.000
58,8 pct.

Den er steget til 150.000
23,3 pct.

Den er steget til mere end 150.000
9,8 pct.

Antal respondenter: 1048


Kilde: Meningsmåling foretaget af A & B Analyse

Bøgsted vædder med Hjorts departementschef
For Dansk Folkepartis Bent Bøgsted er der flere grunde til at holde øje med ledigheden.

Bent Bøgsted erklærer åbent, at han ikke lytter meget til hverken økonomer eller fagbevægelse. "De tager jo altid fejl." I stedet lytter han til virksomhederne.

Jeg lavede et væddemål med departementschefen i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith, om arbejdsløsheden ville komme op på 3 pct., når vi kommer til slutningen på 2009. Jeg sagde, at den ville komme op på 3 pct. Han har nu erkendt, at jeg desværre nok kommer til at vinde det væddemål.

Bent Bøgsted
Arbejdsmarkedsordfører, Dansk Folkeparti

På den måde kan han danne sig sit indtryk af beskæftigelsessituationen i samfundet, men samtidig bruger han sín viden på sin egen måde. Han har nemlig et væddemål kørende.

"Jeg lavede et væddemål med departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith, om arbejdsløsheden ville komme op på 3 pct. når vi kommer til slutningen på 2009. Jeg sagde, at den ville komme op over 3 pct. Han sagde under. Han har nu erkendt, at jeg desværre nok kommer til at vinde det væddemål," siger Bent Bøgsted.

Han mener, at borgerne, der mener, at arbejdsløsheden kan komme over 150.000, godt kan risikere at få ret. Dog skal man ikke tage sorgerne på forskud, da udviklingen kan ændre sig meget hurtigt.

"For noget tid siden talte jeg med en virksomhedsejer, som sagde, at han regnede med, at arbejdsløsheden ville komme op over de 150.000 arbejdsløse. Da jeg talte med ham tre uger senere, havde han ændret holdning. Han mente ikke længere, at det ville gå så galt, som det ellers så ud til. Jeg nævner det for at illustrere, at vi danner vores holdning efter, hvad situationen er på et givent tidspunkt. Men situationen ændrer sig hurtigt til noget andet," fastslår Bent Bøgsted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Vibjerg

Fhv. MF (V), medlem af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fhv. gårdejer
Landbruger (Bygholm Landbrugsskole 1972)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00