Ingen naturlig arvtager efter Adelskov

ROKADE: Med den stigende ledighed er S-ledelsen indstillet på en offensiv mod regeringen på arbejdsmarkedsområdet. Derfor bliver Thomas Adelskov svær at undvære. I fagbevægelsen nævnes Kim Mortensen som ny ordfører.
Thomas Adelskov vil til efteråret være på Christiansborg på nedsat tid, hvor han skal lære den nye ordfører op og assistere ved forhandlinger.
Thomas Adelskov vil til efteråret være på Christiansborg på nedsat tid, hvor han skal lære den nye ordfører op og assistere ved forhandlinger.Foto: www.ft.dk
Torbjørn Næs BertelsenAnders Heissel

Allerede for et år siden meddelte den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, at han går efter at blive borgmester i hjemegnskommunen Odsherred.

Men først nu er den socialdemokratiske ledelse gået ind i det afgørende fase for finde en ny ordfører på det komplicerede arbejdsmarkedsområde, hvor Thomas Adelskov har beklædt ordførerposten siden 2006.

Og afskeden med Adelskov ved novembers kommunalvalg modtages med blandende følelser i S-ledelsen.

På et punkt er ledelsen ærgerlige, da man vedkender sig Thomas Adelskovs store viden inden for det arbejdsmarkedspolitiske område. På den anden side er man godt tilfredse, da Adelskov ofte har været en kilde til uro efter nogle kontroversielle udmeldinger. Dertil kommer, at han som person ikke er en, der lægger fingrene imellem, og nogle gange udtaler sig noget firkantet.

Satser på ledigheden
Den forestående udskiftning kommer i en tid, hvor ledigheden stiger dramatisk grundet den økonomiske uro. I den situation har S-ledelsen brug for et stærkt kort på arbejdsmarkedsposten, der kan presse regeringen.

Til den opgave kræves en politiker, der ikke alene har evnerne til at overskue det komplicerede arbejdsmarkedsområde, men også en person med stor kommunikatorisk gennemslagskraft.

Anne-Marie Meldgaard og Bjarne Laustsen har været nævnt som mulige afløsere, men ifølge Altingets oplysninger er de ikke blandt favoritterne.

Den naturlige arvtager til Thomas Adelskov er svær at finde på den socialdemokratiske medlemsliste. Chancerne for, at det bliver en profil med gode kommunikationsegenskaber, men med mindre overblik over arbejdsmarkedsområdet, er gode.

Den antagelse bakkes også op af, at Thomas Adelskov har lovet, at han fortsat vil være til stede ved efterårets store arbejdsmarkedsforhandlinger. Der vil han i så fald kunne tage den nye ordfører under sine vinger.

Fagbevægelsen peger mod Kim Mortensen
Hos fagbevægelsen ser man gerne, at det ikke bliver en overgangsfigur på posten, men at partiets ledelse satster hårdt på området qua den stigende ledighed og kommunernes overtagelse af beskæftigelsesindsatsen.

Den nuværende kulturordfører Mogens Jensen - med en fortid i LO - har været nævnt som afløser. Men også Kim Mortensen nævnes i fagbevægelsen, som en måske usynlig partisoldat, men som med sin fortid som elektriker og højskoleforstander på Esbjerg Højskole på sigt kan blive et solidt kort på posten som partiets arbejdsmarkedsordfører.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Anne-Marie Meldgaard

Fhv. MF (S), fhv. formand, Europa-Nævnet
told-og skattefoged

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00