Aviser: Valgkampen er i gang

LEDERE: Regeringen og DF's nyindgåede skatteforlig har de sidste dage fyldt meget i medierne. På lederspalterne synes konklusionen klar: Valgkampen er nu skudt i gang.
De store dagblades lederskribenter mener, at skattereformen med de taktiske forlig og alliancer har sparket gang i valgkampen.
De store dagblades lederskribenter mener, at skattereformen med de taktiske forlig og alliancer har sparket gang i valgkampen. Foto: colourbox.com
Ifølge Jyllands-Postens lederskribent er skatteforliget et tegn på, at valgkampen allerede er godt i gang. Hvor det normalt er udlændingepolitikken, der er det altoverskyggende tema, bliver det denne gang skattepolitikken, der er i fokus, særligt skattestoppet.

Socialdemokraterne, de Radikale og SF har sat sig imod både skattelettelser og skattestoppet. Det er nyt for især Helle Thorning-Schmidt, der de seneste år har kæmpet for at få sit eget parti til at acceptere, at skatterne ikke må stige. Jyllands-Posten mener derfor, at hun ved at trække sig fra forhandlingerne på grund af regeringens ultimative krav om at fortsætte skattestoppet, har lagt linjerne for det altoverskyggende tema i næste valgkamp.

"Sandheden er såre enkel. Thorning-Schmidt er presset af sit bagland, af SF og af R, som vil af med skattestoppet. Hun er nødt til at føje dem, hvis den nye blok skal have en chance. Nu forsøger hun at konstruere en fortælling om regeringens »ultimative krav,« som alene udstiller hendes kattepine", skriver Jyllands-Posten.

Politiken: Utilfredshed er godt
Valgflæsk i rødvinssovs. Sådan beskrev Politikens lederskribent i går skatteforliget. Logikken er, at regeringens indrømmelser til Dansk Folkeparti og utilfredsheden fra begge sider af det politiske spektrum er en gave til regeringens valgkamp.

"Når blot den liberalistiske højrefløj er lige så højlydt utilfredse med skattepakken som den sociale venstrefløj, ja, så må vælgerne jo tro, at regeringen har ramt præcist i midten. Kritikken fra de to fløje skulle så at sige opløse hinanden - og få VK-regeringen til at virke midtersøgende og fornuftig", skriver Politiken.

Politiken kritiserer dog skatteforliget for at være asocialt og uambitiøst, og de mange kritikpunkter skal nok slå igennem i befolkningen. Inden næste valg vil de rige få flere kroner på kontoen - men efter valget skal rødvinsregningen betales, mener lederskribenten.

Berlingske Tidende: Politisk taktisk mesterstykke
Skattereformen er et politisk taktisk mesterstykke, men reformen er langt fra at løse de samfundsøkonomiske udfordringer. Det skrev Berlingske Tidende i går. Lederskribenten er skuffet over, at Dansk Folkeparti fik mulighed for at begrænse lettelserne i topskatten. Det er ikke tilstrækkeligt stimuli til økonomien blot at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat.

Skatteforliget er dog ifølge avisen en politisk genistreg, da det er lykkedes for regeringen at få oppositionen til at fremstå som om, de vil indføre flere skatter, hvis de får magten ved næste valg. Den nuværende regering og DF kan derimod profilere sig på, at de har sænket marginalskatten markant og vil bevare skattestoppet. Det skaber tryghed blandt borgene.

Skatteforliget indebærer desuden, at loftet over kommunale investeringer skal lempes. Det er typisk socialdemokratisk politik, fremgår det af lederen, og Dansk Folkeparti har derfor, via deres krav om lettelser i bundskatten, imødegået kritikken fra oppositionen om, at skattereformen er socialt skæv.

Børsen: Skatteomlægning - ikke lettelse
Børsen er langt fra imponeret over regeringens skattereform. Det er ikke lykkedes at få topskatten ned og derved styrke Danmarks konkurrenceevne. Lederen kalder regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti en skatteomlægning og ikke en skattelettelse.

Desuden kritiserer Børsen, at skatteaftalen indeholder en grænse for, hvor meget der må indbetales på ratepensioner. Den beslutning er lig med en topskatteforhøjelse, som Børsen kalder "ren socialdemokratisk politik, der underminerer tilliden til den private pensionsopsparing i Danmark".

Børsen konkluderer derfor, at skatteaftalen kan komme til at koste regeringsmagten. Regeringens forslag om at gøre det muligt at hæve SP-opsparingen roses, men lederskribenten slår fast, at det ikke er en mirakelkur. Der er fortsat behov for en decideret vækstplan.

Uambitiøst, men taktisk
Den generelle holdning i de store danske dagblades lederskribenter er således, at regeringens og DF's skatteforlig ikke er ambitiøst nok, men med de mange taktiske forlig og alliancer, er der sparket gang i en valgkamp, der får skattestoppet som et afgørende hovedtema.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00