Eksperter: Hårde straffe forværrer konflikten

HÅRD STRAF: Bandepakken betyder, at personer uden dansk statsborgerskab skal kunne udvises af landet, hvis de bærer våben. Forslaget kan få fatale konsekvenser, mener eksperter.
Eksperterne er enige: De hårdere straffe gør ondt værre.
Eksperterne er enige: De hårdere straffe gør ondt værre.Foto: Colourbox
Regeringen vil hæve strafferammen for våbenbesiddelse markant for at komme bandekrigen til livs. Forslaget om at gøre det muligt at udvise personer uden dansk statsborgerskab vil ramme skævt, mener eksperter og kilder tæt på indvandrermiljøet. Skoleledere, gadeplansmedarbejdere og integrationskonsulenter er bange for, at forslaget vil provokere nydanskere, der ikke er en del den nuværende konflikt, til at gå ind i konflikten. Det skriver Berlingske Tidende.

Politikerne tager rockernes parti
Indvandrerne føler ifølge Berlingske Tidende, at regeringen tager rockernes parti, og at de er med til at underbygge den fremmedfjendske holdning. Holdningen deles af socialfaglig koordinator på Indre Nørrebro Socialcenter, Tom Kryger, og han frygter ifølge Berlingske Tidende, at holdningen bliver forstærket af udvisningsforslaget.

Tom Kryger mener, at udvisningerne er klart rettet mod indvandrerne, og derfor føler mange indvandrere sig forfulgt.

"I forvejen oplever de unge, vi er i berøring med, at der er et negativt fokus på dem - også dem, der ikke er involveret i konflikten - mens man ikke taler om etniske danskere, der er kriminelle," siger Tom Kryger til Berlingske Tidende.

Han påpeger desuden, at indvandrerne føler sig som skydeskiver, når de går på gaden, bare fordi de har sort hår, og at de føler sig stemplet og hængt ud af samfundet.

Forsker i marginalisering Line Lerche Mørck er enig. Hun mener, at truslen om udvisning er problematisk, fordi det vil få personer med anden etnisk baggrund til at føle sig forskelsbehandlet, og det vil ifølge Line Lerche Mørck sprede vrede blandt indvandrere.

Flere integrationskonsulenter er enige, og eksperterne er ikke i tvivl om, at truslen om udvisning kan få den konsekvens, at flere vil tilslutte sig banderne.

Skoleleder på Blågård Skole på Indre Nørrebro, Klaus Mygind, kalder bandepakken skæv, og han mener, at pakken vil få flere til at opfatte samfundet som uretfærdigt. Truslen om udvisning vil motivere flere til at gå ind i konflikten, fordi de føler sig ramt, udtaler han til Berlingske Tidende. Han frygter at den hårde linje over for indvandrerne vil gøre konflikten til et etnisk opgør.

Kriminalinspektør og leder af Københavns Politis Kriminalpræventive Afdeling Lars Nicolai Jensen mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er tale om en etnisk konflikt, men han erkender, at det ligger og ulmer.

Professor Eva Smith er også uforstående over for den brede politiske tilslutning til højere straffe. Hun mener ikke, det fungerer efter hensigten. Derimod skal politiet være mere synligt i de udsatte områder.

Kritik fra regeringens egne rækker

Kravet om hårdere straffe møder også kritik fra regeringens egne rækker. Venstres medlem af Folketingets Integrationsudvalg, Eyvind Vesselbo, siger til Berlingske Tidende:

I forvejen oplever de unge, vi er i berøring med, at der er et negativt fokus på dem - også dem, der ikke er involveret i konflikten - mens man ikke taler om etniske danskere, der er kriminelle.

Tom Kryger
Socialfaglig koordinator på Indre Nørrebro Socialcenter

"Jeg synes også, at de her folk skal smides ud. Men hvis det ikke kan lade sig gøre i praksis, så får vi et problem."

Han mener, at regeringen forfalder til signallovgivning i stedet for at være ærlige omkring, hvad der fungerer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Eva Smith

Professor emerita, Det Juridiske Fakultet, Københavns Uni., æresdoktor ved Lunds Uni.
cand.jur. (Københavns Uni. 1974), dr.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00