Snart kommer danmarkshistorien meget tættere på de københavnske metropassagerer.

Metrostation under Christiansborg vedtaget

1. april 2009 kl. 8:00
METRO: Metrostationen på Gammel Strand er opgivet. Stationen vil i stedet blive anlagt under selve Christiansborg med adgang og udsigt til slotsruinerne. Wonderful Copenhagen er begejstret.
| Flere
Efter en næsten enstemmig afstemning har Folketingets politikere i elvte time vedtaget at flytte den omstridte metrostation ved Gammel Strand til Christiansborgs dybeste kælderregioner.

Kulturskatte frem i lyset
Samtidig er det afsløret, at den underjordiske køretur ikke længere kun skal være en ensformig rejse gennem den københavnske metrolinjes kilometerlange tunnelrør.

Efter vedtagelsen af "Metrostation Christiansborg" er der nu udsigt til, at passagerne ved Slotsholmen samtidig får en helt særegen kulturel oplevelse. Fra den nye station vil der være mulighed for at besigtige de smukke slotsruiner af Absalons gamle borg.

En helt unik oplevelse
Metrostationen vil blive en halv gange dyrere end først beregnet, men til gengæld vil københavnere og turister få en helt unik oplevelse. I stedet for at beklæde den nye stations sider med de grå granitblokke, der er kendt fra de øvrige stationer, vil Metroselskabet ved Christiansborg-stationen i stedet anvende fire tommer tykt panserglas, der skal sikre passagerne en helt unik, kulturel og historisk oplevelse.

"At ruinerne nu kommer til at blive en fast del i københavnernes hverdag, ser jeg som noget rigtigt positivt," siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til Altinget og fortsætter:

"Ruinerne er en del af den danske historie. Man kan sige, at de ligger her som en grundvold for det danske folk, og for det danske demokratiske styre. Jeg er meget glad for udsigten til dette enestående rum i Københavns undergrund."

Et scoop!
Samme overstrømmende glæde møder man hos direktøren for Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen:

"Dette er det største scoop, der er sket i København i mange år," siger han til Altinget.dk og fortsætter:

"Jeg kan ikke huske, at vi i lignende grad over en nat har fået så stor en kulturel gave forærende. Det er fuldstændig fantastisk. Intet andet sted i verden har man en lignende metrostation, der på smukkeste vis giver en fuldstændigt vue til en så vigtig borgruin. Jeg er målløs!"

Historisk adgang til Christiansborg
Der vil for almindelige passagerer være adgang til stationen via en nedgang, der placeres midt på Slotspladsen umiddelbart bag rytterstatuen af Frederik VII, mens der for politikere og ansatte på Christiansborg vil være adgang til stationen via en anden helt særlig historisk anordning.

Det er helt ekstraordinært vedtaget at udvide paternoster-elevatorens rute til også at omfatte de nedre kælderregioner og den nye metrostation. Dermed gives der en anderledes og hurtig adgang til alle Christiansborgs etager.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK