Forebyggelse kan blive Løkkes vindersag

FOREBYGGELSE: 52 nye forslag fra Forebyggelseskommissionen kan blive en vindersag for statsministeren.
Rasmus Nielsen

Tirsdag offentliggør Forebyggelseskommissionen sin længe ventede rapport med 52 nye forslag til en mere aktiv forebyggelse, der skal mindske antallet af dødsfald og kroniske sygdomme i Danmark.

Det kan blive en vindersag for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at gøre forebyggelse til et nyt dansk velfærdsprojekt, skriver Mandag Morgen på lederplads.

Et stort flertal af vælgerne på tværs af partiskel siger ja til at forbyde alkoholreklamer til unge, alkoholsalg til unge under 18 år og tobakssponsorater, og de støtter også højere afgifter på tobak, sukker og alkohol.

Det er en udbredt myte, at danskerne siger nej til forbud og skrappere reguleringer for at forbedre folkesundheden. Danskerne er ikke håndsky over for selv en aggressiv forebyggelsespolitik.

Rygning, overvægt, højt alkoholforbrug og manglende motion er ikke bare udtryk for forbigående livsstilsproblemer, der tager livet af over 20.000 danskere hvert år. De er også civilisationsproblemer, der påfører samfundet højere sundhedsudgifter og resulterer i et stort sygefravær, der koster 37 milliarder kroner om året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00