R overvejer at styrke Vestager

PARTILEDER: De Radikale står måske over for store organisatoriske forandringer. Kræfter arbejder på at lade medlemmerne vælge partileder.
Niels Th. Dahl

Det Radikale Venstre går i disse måneder igennem en af partiets værste vælgermæssige kriser nogensinde og nærmer sig i flere meningsmålinger faretruende spærregrænsen på to pct.

Krisen kan imidlertid blive anledning til store organisatoriske forandringer i det traditionsrige parti, der i dag har to politiske lederposter: nemlig posten som gruppeformand og de facto partileder, der vælges af folketingsgruppen, og posten som partiformand, der vælges af det radikale landsmøde.

Netop nu drøftes det således i partiet, om partilederposten skal styrkes og muligvis endda vælges af landsmødet, mens der til gengæld fjernes formel politisk magt fra landsformanden.

"Det lange lys"
Det er partiets næstformand og tidligere formand for Radikal Ungdom, Zenia Stampe, der står i spidsen for arbejdet med en ny organisationsstruktur i partiet. Arbejdet er blevet døbt "det lange lys" og foregår i et udvalg, der ud over Stampe også rummer bl.a. den radikale leder Margrethe Vestager selv og folketingskandidaterne Christian Friis-Bach fra Nordsjælland og Camilla Hersom fra Fyn.

"Helt objektivt set vil en mere enstrenget formandsstruktur skabe større klarhed om, hvem man skal gå til, hvis man vil have Det Radikale Venstres holdning til et spørgsmål. Det vil gøre det mere entydigt, hvor den politiske ledelse ligger, og samtidig vil det også øge medlemsindflydelsen. På den anden side kan det tale imod at gøre lederen landsmødevalgt, at det kan gøre samarbejdsforholdene i folketingsgruppen sværere, fordi det ikke er gruppen selv, der har konstitueret sig," siger Zenia Stampe.

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Søren Bald

Fhv. landsformand, Radikale Venstre, forstander, Krogerup Højskole
cand.mag. i samfundsfag og historie (Københavns Uni. 1972), lærer

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00