Verden raser over atomprøvesprængning

REAKTION: Nordkorea meddelte mandag morgen, at man har gennemført en underjordisk atomprøvesprængning. Sprængningen afføder kraftig international reaktion.
Den nordkoreanske atomprøvesprængning legitimerer en reaktion, mener USA's præsident Barack Obama.
Den nordkoreanske atomprøvesprængning legitimerer en reaktion, mener USA's præsident Barack Obama.

Nordkoreas officielle nyhedsbureau KCNA oplyste mandag, ifølge Berlingske Tidende, at landet har gennemført en "succesfuld" atomprøvesprængning.

Dermed udfordrer Nordkoreas leder Kim Jong-Il endnu en gang det internationale samfund. Og reaktionerne er da heller ikke til at tage fejl af.

USA dybt bekymret
I USA vækker Nordkoreas atomprøvesprængning bekymring hos præsident Barack Obama, der ifølge Politiken kalder landet atomprøveforsøget for "en sag, som giver dyb bekymring i alle lande". Han mener, at den internationale verden bør reagere:

"Den fare, som Nordkoreas truende aktiviteter udgør, legitimerer en reaktion fra det internationale samfund," erklærer den amerikanske præsident i en skriftlig udtalelse ifølge Politiken.

FN's sikkerhedsråd samles
USA har nu bedt FN's sikkerhedsråd om at skærpe sanktionerne over for Nordkorea. FN's sikkerhedsråd samledes således ekstraordinært mandag for at diskutere udviklingen, oplyser den russiske FN-ambassadør Vitalij Tjurkin, ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass. Også USA og Japan taler om muligheden for et hastemøde i Sikkerhedsrådet. Det skriver Berlingske Tidende.

Også EU har udtrykt kritik af den nordkoreanske test, der kaldes "dybt bekymrende".

Per Stig: Konsekvenser nødvendige
I Danmark er kritikken af sprængningen også kraftig. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fordømte Nordkoreas handlinger på et pressemøde mandag.

"Jeg fordømmer selvfølgelig, hvad der er sket i Nordkorea i dag. Det kalder på international konsekvens, og jeg ved, at der vil være et møde i FN's sikkerhedsråd, og det er meget vigtigt. For vi skal fortælle Nordkorea, at vi er imod det, som de har gjort," sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Berlingske Tidende. 

Også udenrigsminister Per Stig Møller (K) fordømmer prøvesprængningen. Han udtaler i en pressemeddelse, at testen "bør have konsekvenser". Han udtaler desuden, at "Sikkerhedsrådet bør agere og stå bag en fælles reaktion over for Nordkorea".

Han vil i løbet af mandagen diskutere sagen med FN's generalsekretær, der er i København i forbindelse med klima-topmødet.

Pind: Vi skal støtte invasion 
Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, ser også særdeles kritisk på atomprøvesprængningen. I et blogindlæg på Berlingske.dk gør han det klart, at skulle det komme til, at USA ønsker at invadere Nordkorea, bør Danmark støtte "100 procent" op om dette.

"Spørgsmålet om vi skal støtte Amerika eller ej er ikke hypotetisk for mig. Dertil vil jeg svare ja. Vi har æresgæld til det pågældende land, og en sikkerhedspolitisk direkte interesse," skriver Søren Pind i sit indlæg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00