Jakob Axel truer sig til flere sygeplejersker

PERSONALEMANGEL: Hvis ikke sygeplejerskerne selv kan løse manglen på netop sygeplejersker ved at lave opgaveglidning, så vil regeringen gribe ind med lov, fastslår sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).
Sygeplejersker skal selv være med til at løse manglen på sygeplejersker, mener Jakob Axel Nielsen (K).
Sygeplejersker skal selv være med til at løse manglen på sygeplejersker, mener Jakob Axel Nielsen (K).Foto: Dalby/Altinget.dk
Anders Heissel

Sygeplejersker og andre sundhedsansatte skal selv være med til at afhjælpe den stigende mangel på især sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

Det skal gøres ved hjælp af blandt andet opgaveglidning, og det tiltag er så vigtigt, at hvis ikke sygeplejerskerne og de andre sundhedsansatte selv kan bryde faggrænserne og finde ud af en løsning, vil regeringen skære igennem.

Det understregede sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på et samråd tirsdag om manglen på sygeplejersker.

"Hvis ikke parterne kan tale sig til rette og finde en løsning på opgaveglidningen, må jeg gribe ind med lovgivning," sagde Jakob Axel Nielsen.

Trussel om lov skal nok virke
"En ny fordeling mellem faggrupperne kan gøre arbejdet mere effektivt, og opgaveflytning vil derfor tilføre ressourcer gennem de eksisterende kræfter. Og da arbejdets opdeling jo er noget bevægeligt, er opgaveglidning derfor helt klart at foretrække," sagde Jakob Axel Nielsen og fortsatte:

"Men hvis ikke det kan lade sig gøre, må jeg lave opgaveflytning, men det er det næstbedste, fordi jeg derfor skal lave stive kasser for noget bevægeligt. Men med truslen om lov skal de nok snakke sammen og finde en løsning."

Han fastslog, at løsningen med opgaveglidning formentlig først vil få virkning på længere sigt, og på kort sigt vil regeringen blandt andet gøre det nemmere at rekruttere udenlandske sygeplejersker til danske sygehuse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

0:000:00