VK til politiet: Grænsekontrol er jeres eget ansvar

ÅBNE GRÆNSER: Topfolk fra politiet kritiserer idag de åbne grænser, fordi det blandt andet giver fri bane for våbensmuglere. Politiet kan bare øge grænsekontrollen, lyder det fra VK.
Politiet kan bare øge grænsekontrollen. Sådan lyder meldingen fra regeringen efter dagens kritik af de åbne grænser.
Politiet kan bare øge grænsekontrollen. Sådan lyder meldingen fra regeringen efter dagens kritik af de åbne grænser.
Dagens udgave af Politiken indeholder en omfattende kritik af de åbne grænser, som vi i Danmark har via Schengen-aftalen. De to ledere fra Københavns Politis særlige bande- og kvindehandelenheder, Henrik Svindt og René Hansen, konstaterer, at de åbne grænser giver både våbensmuglere og menneskehandlere større spillerum.

Kritikken puster nyt liv til den verserende debat om grænsekontrollen, som især opstod, da Dansk Folkeparti og senere Socialdemokraterne krævede grænsekontrollen genindført i forbindelse med EP-valgkampen.

Fri bane for de kriminelle
Henrik Svindt peger blandt andet på, at man ved at åbne grænserne helt op indirekte har gjort skydevåben mere tilgængelige.

"Schengensamarbejdet har givet større muligheder for at flytte våben rundt i Europa og dermed også gjort det nemt at få dem til Danmark. Det er selvfølgelig et problem, for en forbrydelse bliver meget mere alvorlig, når der bruges skydevåben", siger Henrik Svindt til Politiken.

Hans kollega fra enheden mod kvindehandel, René Hansen, bakker op om kritikken. Også på dette felt bidrager de åbne grænser negativt.

Schengensamarbejdet har givet større muligheder for at flytte våben rundt i Europa og dermed også gjort det nemt at få dem til Danmark. Det er selvfølgelig et problem, for en forbrydelse bliver meget mere alvorlig, når der bruges skydevåben.

Henrik Svindt
Leder af Københavns Politis særlige bandeenhed

"Når de prostituerede først er indenfor i Schengen, er det meget nemt at sende dem herop, og det er selvfølgelig et problem", siger han til Politiken og fortsætter:

"Derfor burde man i højere grad for eksempel kontrollere busser fra Østeuropa. Så kan man måske tage pigerne på ikke at have deres papirer i orden," siger han til Politiken.

VK: Politiet kan bare øge grænsekontrollen
Kritikken preller imidlertid af på regeringen. Både Venstre og Konservative mener, at kritikken er henvendt til politiet selv, da de selv er herre over prioriteringen af grænsekontrollen.

"Politiet har jo altså mulighed for at kontrollere mere ved grænsen, end de gør det i dag, hvis de mener, behovet er der," siger Helle Sjelle, europapolitisk ordfører for Konservative, til berlingske.dk.

Samme melding lyder fra regeringskollegaerne fra Venstre:

"Det er jo ikke sådan, at der ligger en rød løber ved grænsen, som man bare kan gå ind af. Men det er tydeligt for enhver, at der er behov for mere grænsekontrol fra politiets side," siger Michael Aastrup Jensen, europapolitisk ordfører for Venstre, til berlingske.dk.

Han understreger, at grænsekontrol ikke er måden at udrydde den internationale kriminalitet på.

"Det nytter ikke noget at sætte en grænsebom op. På den måde får man kun ram på de små fisk. Det er ved det internationale politisamarbejde, man kan ramme bagmændene og virkelig rykke noget," siger Michael Aastrup Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00