Jens Rohde
Jens Rohde overlader posten som formand for Venstres gruppe i Europa-Parlamentet til Anne E. Jensen. Han går efter loppetjans med kendisfaktor, lyder kritikken. (Foto: Venstre)

Jens Rohde dropper formandspost

Af |
15. juni 2009 kl. 12:35
EP: Jens Rohde (V) overlader posten som gruppeformand i Europa-Parlamentet til Anne E. Jensen. Ekspert kalder Rohdes kommende rolle for en "loppetjans".
| Flere

Anne E. Jensen oplyser til Altinget, at hun skal være Venstres nye gruppeformand i Europa-Parlamentet. 

Fredag sagde Jens Rohde, at posten var hendes, hvis hun var interesseret. Det bekræftede hun mandag over for Altinget, at hun er.

Jens Rohde ser i stedet sig selv som "politisk ordfører og kommunikator". Han understreger dog, at det endnu ikke ligger helt fast, hvad de forskellige roller kommer til at indebære, og at den formelle beslutning ikke er truffet endnu.

"Anne vil være mere i Bruxelles end jeg. Det er mig meget magtpåliggende at være bindeled hjem til vores folketingsgruppe og deltage i de møder," siger Jens Rohde og understreger, at han stadig har den overordnede politiske ledelse i gruppen.

"Det er jeg jo udpeget til af landsmødet, så det er ikke noget, jeg selv kan vælge," påpeger han.

Rohde mister indflydelse
EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet påpeger, at det netop er en post som gruppeformand, der giver indflydelse.

"Det virker, som om han gerne vil reducere det til en loppetjans at være europaparlamentariker. Hun skal lave rugbrødsarbejdet, og så kan han være stjernen, der kan komme i medierne og koncentrere sig om profilering," siger hun.

At Rohde ikke vælger at beholde gruppeformandsposten harmonerer fint med linjen i hans valgkamp, mener Marlene Wind.

"Han siger, at han vil sørge for, at der er et link til Danmark. Men han har jo samtidig lovet, at han vil varetage danske interesserer, og dem varetager han ikke ved at kaste ansvaret for rugbrødsarbejdet fra sig i parlamentet - så sætter han sig nærmere uden for indflydelse."

Jens Rohde afviser beskyldningen om at tage en loppetjans: 

"Marlene Wind har som sædvanligt travlt med at politisere. Hun ved intet om, hvad der ligger i de poster," svarer Jens Rohde.  

S: Rohde vil opretholde kendtheden
Dan Jørgensen, Socialdemokraternes spidskandidat ved valget, er enig med Marlene Wind i, at Jens Rohde går glip af indflydelse.

"Det viser, at han har lagt en strategi, hvor det ikke handler om at få indflydelse, men hvor det mere handler om at opretholde et kendthedsniveau. Han siger nej til den mest indflydelsesrige politiske post," siger Dan Jørgensen, som samtidig spår bedre chancer for Venstre med Anne E. Jensen i spidsen.

"Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke forstod, hvorfor man ikke valgte hende som spidskandidat - hun er utrolig dygtig og har et godt netværk. Jeg synes, at det er naturligt, at den, der tegner gruppen politisk, også står i spidsen."

Anne bliver en del af ledelsen
Den erfarne Anne E. Jensen kommer dermed til at være en del af ledelsen af det liberale parti, ALDE.

"Jens slipper for nogle administrative ting. Hvis man arbejder i Europa-Parlamentet, kan det være svært at holde forbindelsen hjemover."

"Vi vil have den fordeling, at han varetager den forbindelse, og jeg graver mig mere ned i tingene i parlamentet," siger Anne E. Jensen, som blandt andet vil gøre brug af sin netværk i forbindelse med den konstituering, der forhandles på plads i de kommende uger i Bruxelles.

Her går Venstres kandidater ifølge Anne E. Jensen efter:

Jens Rohde: Udenrigsudvalget og industriudvalget

Anne E. Jensen: Transportudvalget og budgetudvalget

Morten Løkkegaard: Kulturudvalget og indre markedsudvalget

 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ:
Nyeste artikler om Europa-Parlamentet:
Sort pil 25/6/2019: EU-Parlamentet har haft fem år i krisernes skygge
Sort pil 24/6/2019: Sådan ser det nye EU-Parlament ud