Rigsrevisionen: Løkke gav privathospitalerne overpris

REDEGØRELSE: Statsministeren betalte som sundhedsminister i sin tid overpris til privathospitalerne. S og SF kritiserer. "Kritik på et useriøst grundlag," siger DF.

I maj blev et udkast af Rigsrevisionens redegørelse om pris, kvalitet og adgang til de private sygehuse lækket til pressen. I dag ligger beretningen klar (se linkboks), og ligesom i maj står Lars Løkke Rasmussen (V) i skudlinjen.

I 2006 var det således Lars Løkke Rasmussen, der i rollen som sundhedsminister, bestemte, hvilken pris privathospitalerne skulle have for at udføre behandlinger for det offentlige. Og denne pris var for høj, mener Rigsrevisionen (se dokumentation nederst).

På sin facebook-profil afviste Løkke i går aftes "påstanden om, at de private sygehuse skulle have modtaget en milliard kr. i overpris" og fortsatte:

"Den egentlige skandale kan henføres til perioden før 2001, hvor det var vigtigere at bekæmpe privathospitaler end ventelister. Dengang kunne mennesker med økonomien i orden springe de alenlange køer over, mens andre blot måtte vente, vente og vente. Det gik vi til valg på at lave om. Det fik vi folkeligt mandat til. Og det gjorde vi til lov."

Arrig opposition
Hos oppositionen er man imidlertid ikke i tvivl om, hvor skandalen ligger:

"Det er dybt kritisabelt, at vi har en statsminister, som har fråset med offentlige kroner. Han tilførte de private hospitaler massive midler, mens han tvang de offentlige sygehuse til at spinke og spare, så patienter må ligge på gangene," siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen ifølge pol.dk.

Det samme mener SF's gruppeformand, Ole Sohn ifølge dr.dk:

"Lars Løkke Rasmussen har brugt én milliard kroner af skatteborgernes penge til at opbygge et privat marked i sundhedssektoren. Og det er helt uhørt, at en minister på den måde misbruger skatteborgernes penge".

Både S og SF har indkaldt til ekstraordinært samråd i Folketingets finansudvalg.

DF støtter Løkke
Hos regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, tolker man Rigsrevisionens rapport som en "mild kritik" og kritiserer i stedet oppositionspartiernes angreb på Løkke.

"Det viser jo blot, at deres ærinde i højere grad er at angribe den tidligere sundhedsminister - som nu er statsminister - end det handler om saglighed," siger partiets gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

"I Dansk Folkeparti kan vi konstatere, at kritikken fra Rigsrevisionens side umiddelbart er mildere, end vi ville have antaget, og at det frie sygehusvalg har fungeret efter hensigten." 

Sagen kort
Tilbage i 2006 havde 100 private sygehuse og klinikker lavet en aftale med amterne, i hvilken prisen for en behandling på et privathospital blev fastsat til 80 pct. af prisen for samme behandling i det offentlige.

Amterne kunne imidlertid ikke blive enige med de resterende privathospitaler, og derfor var det ifølge Sundhedsloven op til sundhedsministeren at fastsætte prisen.

I den forbindelse fastsatte sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen en pris, der var 15 pct. højere end, hvad der var aftalt mellem privathospitaler og amterne.

Alle privathospitaler - også de, der var var villige til at levere ydelserne til en billigere pris - fik altså 15 pct. mere.

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget og fungerer som statens revisionsmyndighed.

Dokumentation

DOKUMENTATION: Det skriver Rigsrevisionen:

"Sundhedsministeriet har fulgt udviklingen i markedet for private sygehusydelser og har derigennem opnået viden om, at ydelserne fra 2006 kunne erhverves til lavere priser end de fastsatte takster. Der er imidlertid ikke fastsat lavere takster inden for den udvidede fritvalgsordning, hvorfor Rigsrevisionen må vurdere, at ministeriet ikke har sikret, at ydelserne er erhvervet under skyldig hensyntagen til økonomien."

kilde: rigsrevisionen.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00