Wilders i Europaparlamentet – nu går han efter regeringsmagten

HOLLAND: Europaparlamentsvalgets store vinder i Holland blev den højreradikale Geert Wilders. Nu går han efter regeringsmagten.
Den højreradikale politiker Geert Wilders vil have del i den hollandske regeringsmagt, efter at han "Frihedsparti" ser ud til at blive den helt store vinder ved det hollandske Europa-Parlamentsvalg, skriver Berlingske Tidende.

En prognose fra hollandsk tv viser, at Wilders parti blev det næststørste ved torsdagens valg til Europa-Parlamentet med 14,8 procent af stemmerne. Kun regeringspartiet Kristendemokraterne kunne give Wilders og hans parti baghjul.

"Det er første skridt mod at skabe et nyt Holland," sagde Wilders efter valgsejren.

Boykot skal indstilles
Han kræver nu, at de "gamle" hollandske partier indstiller deres boykot af Frihedspartiet og for alvor tager det med i det politiske arbejde i Haag. Samtidig krævede han et nyvalg i Holland.

Men regeringspartierne ønsker fortsat ikke at samarbejde med det udskældte parti, selv om de led betydelige tab ved EP-valget. Kun 36 procent af hollænderne stemte til Europa-Parlamentet, hvilket er lavere end ved sidste valg i 2004, hvor stemmeprocenten var på 39.

Ifølge den hollandske prognose får Wilders Frihedsparti fire ud af de 25 hollandske pladser i Europa-Parlamentet. Kristendemokraterne får fem, det socialdemokratiske Arbejderparti fire, de to liberale partier VVD og D-66 får hver tre, mens resten går til De Grønne, socialister og kristne partier.

Ønsker ikke plads
På trods af at Geert Wilders var stillet op på sit Frihedspartis liste, vil ikke have en plads i Europa-Parlamentet, fordi han vil koncentrere sig om hollandsk politik. Wilders har i de seneste år vakt stor opsigt med stærkt anti-islamiske udtalelser, og hans Frihedspartis hovedbudskab er, at islamisk indvandring til Holland skal standses, og at EU-samarbejdet skal bremses.

Pressen i Holland noterede sig i går, at EU-skeptiske partier har fået næsten hver tredje stemme ved EP-valget. To andre lande - Irland og Tjekkiet - stemmer fredag til Europa-Parlamentet, men der ventes tidligst prognoser lørdag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00