Dyrere cigaretter til danskerne

RØG: Sundhedsministeren vil forsøge at overbevise sine EU-kolleger om, at prisen på en pakke cigaretter skal være over 50 kroner. Men ministerens cigaret-strategi er letkøbt, mener SF.

Prisen kunne sagtens være højere end 50 kroner. Jeg vil forsøge at få prisen så højt op som overhovedet muligt. Det er meget vigtigt for folkesundheden.

Jakob Axel Nielsen (K)
Sundhedsminister
Godt nok har regeringen afvist, at en pakke cigaretter skal koste 50 kroner, som Forebyggelseskommissionen ellers foreslog i april. Men nu vil sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forsøge at overtale vores nabolande til at hæve prisen for en pakke cigaretter, så danskerne ikke valfarter til Sverige, Tyskland eller Polen for at købe billigere cigaretter, skriver Metroxpress.

Debat skal sparkes i gang
Han tager derfor i dag, tirsdag, til Luxembourg for at overbevise sin europæiske kolleger om, at prisen på cigaretter skal op i hele EU. For kun hvis de andre europæiske lande sætter deres tobakspriser op, vil de danske cigaretter stige i pris.

"Jeg tør ikke sætte årstal på, hvornår det bliver virkeligt. Det vigtigste er, at vi sparker debatten i gang i EU. Nu starter Danmark med at betræde vejen mod meget højere tobakspriser i Europa, og så håber jeg, at det kommer igennem så hurtigt som muligt," siger sundhedsministeren.

Sundhedsministeren vil ikke sætte priserne på cigaretter op i Danmark, før det sker i de andre EU-lande. Han frygter nemlig, at danskerne blot vil tage turen over grænsen efter smøger i Tyskland eller Polen.

"Cigaretter er en meget følsom vare, når det handler om grænsehandel. Derfor er det vigtigt at have EU med, så danskerne ikke bare køber tobak i de andre lande," siger han.

Måske endnu dyrere
Han er til gengæld villig til på sigt at gå efter en pris, der sagtens kan være højere end de 50 kroner, som tidligere foreslået af Forebyggelseskommissionen.

"Prisen kunne sagtens være højere end 50 kroner. Jeg vil forsøge at få prisen så højt op som overhovedet muligt. Det er meget vigtigt for folkesundheden," siger sundhedsminister Jakob Axel-Nielsen.

Kommission begejstret
Metter Wier, formand for regeringens Forebyggelseskommission er glad for, at regeringen nu vil tage budskabet med ud i Europa:

"Det er typisk, når en kommission foreslår noget nyt. Så bliver politikerne tit trængt op i et hjørne. Så er det nemmest at være forsigtig, og så er de nødt til at sige nej til det nye. Men støt og roligt går det i den nye retning. Det tager altid lidt tid at modne en ny politisk holdning," siger hun.

"Tyndt og billigt"
Hos oppositionen kan man dog ikke oparbejde så megen begejstring som Mette Wier. SF´s sundhedsordfører Jonas Dahl har ikke meget til overs for ministerens udmelding, som han mener er letkøbt.

"For mindre en måned siden blev der lavet en aftale mellem finansministrene om cigaretafgifter for de kommende fem år, og der er de låst. Der var den danske regering ikke ude og sætte hælene i og sige, at man skulle hæve afgifterne markant. Jeg synes, det er tyndt og billigt at spille ud med det nu, for hvis regeringen virkelig havde en ambition, skulle de have spillet ud for en måned siden," siger Jonas Dahl til Kristeligt Dagblad.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00